Diari digital d'Andorra Bondia
La impressora 3D en funcionament a les instal·lacions del SAAS.
La impressora 3D en funcionament a les instal·lacions del SAAS.

Reconstrucció 3D per guanyar en seguretat i temps en les operacions


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

Les noves tecnologies, com les imatges 3D i la possibilitat d’imprimir-les, permeten avançar cap a una medicina més personalitzada. És amb aquest objectiu que, el maig del 2020, al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va entrar en funcionament el laboratori 3D del servei de Diagnòstic per la Imatge, que permet crear models anatòmics dels pacients, ja siguin virtuals o impresos, i eines específiques per a cada persona. Aquesta tecnologia té com a principal benefici la major seguretat amb què es porten a terme les intervencions quirúrgiques, ja que el fet de tenir les reconstruccions 3D permet planificar millor els procediments i tractaments tenint en compte les particularitats del pacient i la possibilitat d’anticipar-se a les dificultats que poden sorgir en la intervenció.

A més, les imatges 3D permeten estalviar temps de quiròfan, sagnament del pacient, temps d’anestèsia, redueixen la possibilitat de complicacions i per tant redueixen costos.  

El cap de servei de diagnòstic per la imatge, Àngel Seara, ha donat alguns exemples de l’aplicació d’aquesta tecnologia. Una lesió òssia amb una artèria a prop. La reconstrucció 3D del punt on s’ha d’intervenir ajudarà a localitzar molt bé l’artèria i no lesionar-la. O en el cas d’una cirurgia renal, com que la variabilitat dels vasos renals és molt gran, és a dir, que cada pacient és diferent, això permet anticipar problemes en la cirurgia. És per aquest motiu que en els casos de ronyó s’aplica pràcticament de forma rutinària aquesta tecnologia.
Precisament, el metge especialista en urologia Jorge Caffaratti ha destacat que els models 3D permeten donar un tractament més personalitzat i no equivocar-se. També fan més fàcil explicar què té el pacient i el tipus de cirurgia que se li farà. El mateix succeeix amb traumatologia. Dona la possibilitat d’operar abans i preveure les complicacions així com el tipus de material a utilitzar, ha exposat el cap de traumatologia, Àngel Roca.

Durant el primer any de funcionament, la unitat ha intervingut en 60 pacients. La majoria són pacients de traumatologia i d’urologia. En tot cas, els doctors han indicat que aquesta tecnologia s’està estenent cada cop a més àmbits.

La voluntat del SAAS és seguir creixent i per això de cara al futur es vol incorporar una eina de realitat virtual més avançada així com un enginyer biomèdic i una impressora addicional per fer amb més seguretat eines quirúrgiques. Ara per ara, però, la bioimpressió, és a dir la impressió de teixits i òrgans, per a ser utilitzada en persones encara està lluny.

 

3D
impresora 3d
laboratori 3D
SAAS
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic