Diari digital d'Andorra Bondia
Un autobús de la Cooperativa Interurbana Andorrana oferint el servei de transport públic.
Un autobús de la Cooperativa Interurbana Andorrana oferint el servei de transport públic.

Recurs contra el concurs per a la plataforma intermodal de mobilitat


Escrit per: 
Redacció / FOTO: J.G.

La Cooperativa Interurbana Andorrana ha interposat un recurs administratiu contra el concurs convocat per FEDA per licitar la implantació i manteniment de la plataforma intermodal de mobilitat. L’empresa de transport de viatgers defensa que la companyia no té competència per dur a terme aquesta actuació ja que la seva tasca es limita a gestionar l’energia elèctrica. 

Aquest argument se sustenta en la sentència del 22 de març del 2018 del Tribunal Superior de Justícia que dona la raó a la Cooperativa Interurbana en el judici instat contra el Govern en impugnació del concurs convocat l’any 2016 per a la concessió de les línies de transport nacional. Segons indica aquesta societat, el Tribunal Superior va concloure que la plataforma gestora en la qual l’executiu volia delegar la gestió de les línies d’autobús internes era “contrària a dret”. Un dels motius utilitzats per declarar nul·la aquesta plataforma era el fet que l’autoritat del transport correspon de forma “indelegable” al Govern, tal com disposa la Llei del transport per carretera.
Des de la Cooperativa Interurbana es va remarcar que, tot i així, el 27 de juny passat FEDA va convocar un concurs per a la licitació del contracte de serveis per a la implantació i manteniment d’una plataforma intermodal de mobilitat. L’empresa remarca que això ho va fer, sembla, ja que així està recollit en els plecs de condicions del concurs, d’acord amb una delegació de competència del Govern. Amb tot, aquesta delegació no ha estat publicada al BOPA, un “requisit de validesa” que imposa el Codi de l’administració per a qualsevol delegació de competència, subratlla.
La Cooperativa Interurbana destaca que el més greu d’aquest nou concurs és que l’Administració intenta una altra vegada la delegació de l’autoritat del transport en una plataforma gestora mitjançant una concessió que es preveu en els plecs del concurs, un fet que el Tribunal Superior ja va concloure que no és possible. En aquest sentit, remarca que el que s’intenta, “de forma subreptícia”, és que a través d’una delegació de competència del Govern a FEDA, i una posterior delegació de FEDA a una plataforma gestora, es pugui assolir allò que el Tribunal Superior ja va dir que no era legal.
A banda del recurs administratiu interposat davant del Govern, i les accions judicials que se’n puguin derivar, la Cooperativa Interurbana va afirmar que es planteja altres accions en paral·lel. Una d’aquestes accions  passa per denunciar la situació davant del Tribunal de Comptes, tenint en compte que l’exercici de competències que no corresponen a FEDA pot comportar que aquesta entitat incorri en una despesa irregular.

autobús
transport públic
línies de transport
cooperativa interurbana
plataforma intermodal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic