Diari digital d'Andorra Bondia
La Creu Roja va comunicar el 30 de juny que es presentava al concurs de transport sanitari i divendres passat en va quedar exclosa per no complir un dels requisits.
La Creu Roja va comunicar el 30 de juny que es presentava al concurs de transport sanitari i divendres passat en va quedar exclosa per no complir un dels requisits.

Reflexió interna a la Creu Roja per si optar o no al transport sociosanitari


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

La Creu Roja Andorrana ha iniciat un procés de reflexió interna sobre l’estratègia a seguir de cara al concurs del transport sociosanitari que es convocarà a finals d’aquest any. Així ho va explicar ahir el seu director, Jordi Fernández. La pregunta de fons a la qual han de respondre com a institució la va plantejar el mateix Fernández amb tota claredat: “volem assimilar la nostra activitat a una activitat comercial o no?” Es tracta d’un dilema que sorgeix després que divendres passat l’entitat quedés exclosa del concurs de contractació de serveis de transport sanitari no medicalitzat convocat pel SAAS per no disposar d’un registre de comerç, ja que estan registrats com a entitat amb constitució humanitària de caràcter voluntari i d’interès públic. 

A més, aquest plantejament de fons que es fa l’ONG ve donat també per “l’allau de crítiques” que s’han anat succeint d’ençà que van decidir presentar-se al concurs i amb les quals “no ens hem sentit còmodes”, va exposar el seu director des del convenciment que el seu objectiu no és “fer calés ni anar a buscar la butxaca de la gent”. Fernández va reconèixer que no recorreran contra l’exclusió del concurs perquè efectivament no complien aquest requisit imprescindible del plec de bases. Per aquest motiu, va manifestar que “ningú s’ha d’enfadar”. Ara bé, el que sí han de fer de cara a aquest “segon concurs imminent” és prendre una decisió. Ho faran al setembre perquè ara per ara “no hi ha res decidit”, va assegurar.

Carta als socis
El que sí que ha començat a fer ja la Creu Roja és enviar una nota informativa als seus socis explicant què ha passat per mostrar de manera transparent les accions i decisions que han pres i poder aclarir i resoldre els dubtes que han sorgit al voltant d’aquest assumpte. En la missiva, l’entitat recorda que el transport sociosanitari és un dels “serveis històrics” que van prestar durant disset anys, entre 1991 i 2008, i des de llavors han continuat oferint sempre adaptant-se a les necessitats de les persones amb dificultats motrius i sensorials, entre altres tipus, que els impedeixen accedir per ells mateixos a centres sanitaris o d’àmbit social. Aquesta prestació, afegeixen, els ha permès adquirir experiència i els ha ajudat a convertir-se en una entitat preparada per garantir una prestació de servei professional i a l’altura de les necessitats dels beneficiaris.

També recalquen que aquest tipus de transport forma part de la vocació de la Creu Roja i és exercit per les societats nacionals de l’organització en nombrosos països. Per tant, van considerar legítim presentar-se al concurs de transport sanitari amb la voluntat de donar servei a la població i reinvertir els beneficis obtinguts per a l’exercici d’aquesta funció en projectes socials destinats a la ciutadania. Tenint en compte que els principis i valors que regeixen la Creu Roja no tenen vocació de lucre, en la carta afirmen que “no farem la sol·licitud de registre de comerç.”

Finalment, l’entitat es compromet a reforçar la dedicació, vocació, voluntat i compromís de seguir prestant servei i ajuda a la població, sempre regits pels principis fonamentals i els valors que caracteritzen la institució arreu del món.

reflexio
Creu Roja
transport sociosanitari
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic