Diari digital d'Andorra Bondia
La cotització per als tres nous règims serà únicament per a la branca general de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
La cotització per als tres nous règims serà únicament per a la branca general de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

Règims especials per a esportistes, discapacitats i beneficiaris d’ajuts


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

La Caixa Andorrana de Seguretat Social tindrà l’any vinent tres nous règims especials de cotització. Aquells derivats de situacions o activitats que per la seva naturalesa no poden ser inclosos en el règim general, per a esportistes d’alt nivell, per a aquelles persones que siguin beneficiàries d’un ajut econòmic ocasional per a protecció sanitària mínima i per a aquelles persones amb discapacitat subjectes a l’àmbit d’aplicació de la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat, segons es desprèn del projecte de llei del pressupost general per a l’exercici 2022 entrat a tràmit per l’executiu. 

I és que el Govern aprofita una de les setze disposicions finals que inclouen els comptes per modificar diferents articles de la Llei de la Seguretat Social, entre els quals alguns del títol cinquè, el relatiu als règims especials, per a la introducció d’aquests tres nous tipus. 

Així, s’estableix un règim especial per a esportistes d’alt nivell d’una edat compresa entre els 25 i els 30 anys, règim similar al que ja existeix per als estudiants de la mateixa franja d’edat. D’aquesta manera, cotitzarien únicament a la branca general i ho farien amb un percentatge del 10% essent la base de cotització el 55% del salari mínim mensual, i els períodes cotitzats en aquest règim no computarien per tenir dret a les prestacions econòmiques per incapacitat temporal, de maternitat o paternitat o d’invalidesa ni generarien dret a pensió de reversió. Per poder accedir a aquest règim, els esportistes d’alt nivell han d’estar reconeguts per la secretaria d’Estat d’Esports i no han de treballar de forma regular ni fer cap activitat laboral per compte propi.

Pel que fa al règim per a les persones beneficiàries d’un ajut econòmic ocasional per protecció sanitària mínima, serà el Govern qui les afiliï a partir de la data d’atorgament de l’ajut i assumir-ne la totalitat de la cotització amb càrrec als pressupostos de l’Estat. Igual que en el règim anterior, la cotització serà únicament per a la branca general, amb un percentatge del 10% i, en aquest cas, prenent com a base de cotització el salari mínim mensual.

Finalment, en el règim per a les persones amb discapacitat, l’afiliació i cotització dels beneficiaris d’una pensió de solidaritat l’efectua el Govern i la base de cotització serà l’import brut de la pensió de solidaritat. Igual que amb els règims anteriors, l’obligació de cotitzar les pensions de solidaritat per a persones amb discapacitat només afecta la cotització corresponent a la branca general, i el percentatge serà també del 10%, del qual la persona beneficiària n’assumirà el 3% i el 7% restant anirà a càrrec del Govern. La base de cotització serà el salari mínim mensual, i les persones incloses en aquest règim tindran dret a les prestacions de reemborsament per a la cobertura de les despeses derivades dels actes, processos i serveis sanitaris, dels medicaments i productes sanitaris, del transport sanitari i de desplaçament i d’allotjament de la persona malalta i d’un acompanyant. També podran gaudir de la pensió de jubilació.

D’altra banda, amb la disposició final s’aprofita per clarificar i acotar els requisits per a aquells que vulguin percebre una prestació de jubilació retardada, és a dir, més enllà dels 65 anys, perquè volen seguir treballant, i per als que optin per una prestació de jubilació anticipada. D’aquesta manera, la persona que arribi als 65 anys i continuï treballant, ja sigui com assalariada o per compte propi, pot optar per ajornar el cobrament de la pensió o del capital de jubilació a què tingui dret i continuar cotitzant a la branca general i a la branca de jubilació fins al moment de la jubilació efectiva sempre que no hi hagi una interrupció de la cotització. Respecte a la jubilació anticipada, es clarifica que la incompatibilitat d’aquesta i l’exercici d’una activitat laboral o professional deixa d’existir a partir del moment en què la persona que percep la prestació de jubilació anticipada arriba a l’edat de jubilació ordinària.

Quant a les persones prejubilades es modifica el redactat de la llei, de manera que si fins ara s’incloïen en aquest règim aquelles persones que tenen 50 anys o més, ara desapareix aquesta edat mínima i es podran considerar prejubilades les persones de menys de 65 anys que continuïn a l’empresa, entitat o administració pública per a la qual han prestat serveis, sense fer cap tipus de prestació de serveis ni rebre cap tipus de retribució en concepte de salari, i que cobren una quantitat fixa periòdica en concepte de prejubilació.

Així mateix, també es flexibilitzen els requisits perquè una persona amb dret a percebre una pensió de jubilació pugui substituir-la per un capital de jubilació. Així, ho podran fer tots aquells a qui els correspongui una pensió igual o inferior al 15% del salari mínim quan avui el percentatge és del 5%.

Règims
especials
esportistes
discapacitats
beneficiaris
ajuts

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte