Diari digital d'Andorra Bondia
David Castillo, és director fundador del RAM.
David Castillo, és director fundador del RAM.

Registrats 211.124 impagaments per un valor de 50.897.115 euros


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

El Registre Andorrà de Morositat (RAM), en el seu segon any d’activitat acaba amb uns resultats de 211.124 impagaments registrats per un valor de 50.897.115 euros. La gran majoria, 185.664, són empreses, la resta, 25.460 es tracta de particulars o autònoms. D’aquests impagaments, durant el 2018 s’en van arribar a cobrar 137.912 per un valor total de 31.725.212 euros en sortir publicats al RAM, la qual cosa es tradueix en una taxa de recobrament del 65,32%. És a dir, que de cada 10 que es registren més de 6,5% es cobren. Un percentatge que s’apropa a l’espanyol, que actualment està en el 68% i que té més tradició en registre de morositat i ja supera el deFrança, d’un 54%.

El RAM té actualment un total de 594 socis. Aquest any és vol assolir l’objectiu d’aconseguir 700 clients i arribar a una taxa de recobrament del 75%, segons va avançar el soci-director del RAM, David Castillo.
Del total d’impagaments tancats, hi ha els 137.912 que han pagat, altres 73.150 pendents de cobrar, però també n’hi ha 39 de cancel·lats i 23 baixes. “Hi ha morosos que quan reben la carta d’inclusió al fitxer paguen i a d’altres els agrada marejar la perdiu fins que arriben a un altre proveïdor i els diu que no els hi pot vendre a crèdit fins que no surtin del registre, llavors la gran majoria salda el deute anterior per poder continuar treballant amb normalitat amb altres proveïdors”, explica Castillo.
El RAM té estudiat quins són els àmbits empresarials més morosos, però no ho vol fer públic “perquè pot danyar la imatge de determinats sectors del país”, va justificar el director del registre.
El RAM conté la major base de dades del país sobre deutes financers, comercials i amb l’Administració pública. En ell figuren dades dels mateixos creditors sobre els seus impagaments, tant de persones físiques com jurídiques. I ofereix un criteri orientatiu sobre solvència i crèdit de particulars, empreses i autònoms.
Durant el 2018, el RAM va registrar un total de 423.191 consultes. Les més nombroses (5.282) es refereixen a les d’accés exercitat. Es tracta del dret d’accés que cada persona, tant física com jurídica, té de sol·licitar i obtenir informació de les seves dades de caràcter personal incloses al fitxer.
Altres 101 consultes es van adreçar als drets de rectificació, oposició i cancel·lació d’aquells interessats que volen sol·licitar aquests drets de les dades que siguin inexactes o incompletes, inadequades o excessives.
Els clients del RAM, a més de la consulta d’impagaments, també poden publicar la mora activa soferta, o fer ús del servei de vigilància de cartera morosa i de cartera no morosa, però també del servei de classificació comercial (scoring) calculat en funció de les incidències publicades al registre i del crèdit que es vol oferir. També poden consultar al registre espanyol de morositat altres serveis relacionats amb la informació per a la prevenció del blanqueig de capitals i de finançament del terrorisme.

RAM
Registre Andorrà de Morositat
morositat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic