Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la trobada celebrada al Palau de Gel de Canillo aquest dilluns.
Un moment de la trobada celebrada al Palau de Gel de Canillo aquest dilluns.

Rendir-se a l’evidència


Escrit per: 
Maria Pilar Adín / Foto: Comú de Canillo

Des de l’Associació d’Argentinos en Andorra es posa el focus en la impossibilitat d’algunes persones d’assistir a les trobades parroquials del procés participatiu sobre transport públic i mobilitat sostenible perquè els horaris actuals de bus no permeten tornar a casa quan s’acaben. Ha passat a Canillo i Ordino

No volen que sembli una crítica però sí volen manifestar una inquietud. I el  que fan en realitat és posar el dit a la nafra i fer evident la paradoxa o incongruència de la situació. Quina i per que? L’horari de les trobades del procés participatiu sobre transport públic i mobilitat sostenible que s’estan celebrant a cada parròquia fan impossible a algunes persones participar-hi perquè no hi ha busos per poder retornar al lloc de residència un cop s’acaba la reunió. Aquest enunciat genèric, el president de Argentinos en Andorra, Marcelo Ponce, l’exemplifica amb la que va tenir lloc dilluns a Canillo o ahir a Ordino. En relació amb Canillo, precisament, exposa que l’últim bus passa els dies feiners a les 21.30 hores i les trobades duren aproximadament un parell d’hores. I, en concret, a Canillo la reunió va acabar a les 22.15 hores. “Molta gent de Ransol, Soldeu i el Tarter no van poder participar per no tenir autobusos”. 

Saben els organitzadors de les trobades i els que han de decidir en últim terme sobre les polítiques de mobilitat que el transport públic té aquestes limitacions? Aquesta és la qüestió sobre la qual Ponce posa el focus. Una reflexió constructiva que Ponce sobre la taula però que amb la qual de ben segur d’altres ciutadans s’hi han trobat i que hauria de servir per tenir-ho en compte de cara a d’altres ocasions i també per fer veure que sí, que realment el transport públic té limitacions i que fins que no t’hi trobes no te n’adones. I sí, certament, es pot participar en la iniciativa a través de la plataforma Visc, però en qualsevol cas, a les reunions presencials, si no és que vius a prop o tens vehicle propi o ets amic d’algú que en tingui i hi vagi, no.

Més propostes i el tramvia
Tornant a la plataforma Visc, de la vintena de propostes per millorar la  mobilitat, la majoria es refereixen al transport públic i potser aquesta, que a continuació es reprodueix, exposa de manera sintètica la problemàtica referida a les línies regulars de bus: “Estan molt bé les opcions que donen per utilitzar més el transport públic i deixar el cotxe per a moments puntuals, però si els horaris segueixen sents els mateixos i no hi ha més reforç i segueixen estant a tope de gent i a sobre molts no arriben a parar perquè estan plens i et quedes sense poder pujar… doncs serveix de poc el transport públic…” Jutgin vostès mateixos. En un sentit semblant es manifesta una altra ciutadana tot fent notar que s’hauria d’ampliar el transport públic i hi hauria d’haver busos almenys fins a les 12 de la nit perquè possibilitaria que treballadors de certs sectors que pleguen tard de la feina el poguessin utilitzar per tornar a casa seva.

També hi ha qui proposa una mena de bus exprés a les parròquies altes. I és que sobre la línia L4 de bus que va d’Andorra la Vella al Pas hi ha diversos suggeriments. En aquest sentit, n’hi ha una que diu de posar un rètol ben clar sobre al parada Túnel d’Envalira perquè es veu que alguns conductors semblen  desconèixer la seva existència. No cal dir que també hi ha propostes en la línia de connectar les dues valls sense haver de passar per la capital. També es proposa allargar la línia L6 durant tot el dia i no només a les 6.50 i a les 21.30 hores.

No es pensin que no hi ha la proposta d’implantar el tramvia a les parròquies central. Hi és, és clar que sí realitzada oportunament per Andrail. També n’hi ha sobre carrils bici. En fi... Aportacions que de ben segur van apareixent també en les diverses reunions parroquials per tractar el tema. Encara poden dir la seva des de l’expertesa que els dona usar el transport públic cada dia.

mobilitat
argentins
Canillo
transport públic
transports

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte