Diari digital d'Andorra Bondia

Rentadores a qualsevol hora


Escrit per: 
E. Arasa / FOTO: Xarxa

El preu de l’electricitat a Andorra és un dels més baixos d’Europa, segons les darreres dades publicades per l’oficina estadística de la Unió Europea (Eurostat) i que corresponen al darrer semestre del 2020. Això és vàlid tant per als clients domèstics, que paguen 0,135 euros per kilowatt hora (kWh), com per als clients professionals (autònoms, comerços, despatxos), que paguen 0,119 euros per kilowatt hora.  Encara que pràcticament el 80% de l’electricitat prové de França i d'Espanya, on aquests dies l’augment del preu de la llum obre diaris i informatius, la gestió de la producció pròpia per part de FEDA, que activa la central hidroelèctrica a les hores punta, i els darrers acords a deu anys per a la importació d’energia que provingui de fonts renovables han permès una gran estabilitat a la factura de la llum. En qualsevol cas, i davant la incertesa que ha generat la pandèmia, la parapública va decidir congelar les tarifes per a aquest 2021 i, per tant, és de preveure que la diferència amb els països de l’entorn sigui encara més notable quan Eurostat actualitzi les seves dades.

Les tarifes elèctriques a Andorra són fixades pel Govern a proposta de FEDA. Pel que fa als habitatges, el que és més habitual és la contractació de l’anomenada tarifa blava domèstica, que s’ofereix amb diferents potències. En aquest sentit, el 45% dels clients domèstics tenen contractada la tarifa plana de 5,5 kW de potència i acaben pagant una factura mitjana de 31,8 euros. 

Aquesta factura contrasta amb el que paguen els veïns del sud. Segons les dades que ha pogut recollir l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la factura de la llum d’una llar espanyola mitjana, amb 4,6 kW de potència contractada, es va disparar a l’agost fins als 78 euros, cosa que suposa un increment del 8% respecte al mes anterior, quan la factura era de 72,2 euros. La situació és tan crítica per a moltes famílies que l’OCU ha decidit fer una petició, mitjançant la qual reclama sancions per a les comercialitzadores d’energia que han augmentat els preus de manera “irregular”, tal com va constatar recentment la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). L’OCU alerta que la majoria de companyies que venen la llum al consumidor final estan aprofitant l’increment en els preus del mercat regulat de l’energia, que estan batent rècords històrics, per apujar les tarifes als seus clients de manera abusiva, i s’arriba així a augments del 30%.

Quant a les xifres d’Eurostat, el grup de clients andorrans que se situen a la forquilla d’entre 2.500 i 4.999 kWh mesurada per l’organisme europeu suposa el 32,35% del total. En el rànquing global, el Principat se situa en dissetena posició per la cua, amb vint-i-cinc països per sobre. El país europeu que paga més cara l’electricitat és Alemanya, amb un preu de 0,302 euros per KWh, mentre que el país amb el millor preu és Ucraïna, on el kWh costa 0,043 euros. Sense tenir xifrats els augments de preus que hi ha hagut l’any 2021 a Espanya però també a França, Eurostat publica que els preus del kWh en aquests dos països eren, el segon semestre del 2020, de 0,227 euros i 0,193 euros, respectivament.

Pel que fa a la qualitat del servei elèctric, aquesta es valora mitjançant l’indicador TIEPI (Temps d’Interrupció Equivalent de la Potència Instal·lada), que mesura la continuïtat del subministrament i el temps mitjà d’interrupció per als usuaris a causa d’avaries de la xarxa de FEDA o de les xarxes dels països veïns, i també té en compte les interrupcions de servei programades. El temps d’interrupció anual, mesurat en minuts, va evolucionar positivament entre el 2018 i el 2020, passant  de 32,5 a 6,12 minuts. El TIEPI del 2021 serà una mica pitjor que el del 2020 per la incidència de començament d’agost, però millor que els anys anteriors.

Les famílies destinen aproximadament un 2,1% dels seus ingressos a la factura de l’energia

La pobresa energètica és un concepte que relaciona els ingressos de les unitats familiars amb rendes baixes i mitjanes amb les seves necessitats de consum d’energia. A la pràctica, es considera que hi ha risc de pobresa energètica quan les despeses d’una llar superen el 10% dels seus ingressos.

Segons les dades de consum recollides pel departament d’Estadística del Govern, la despesa mitjana de les llars andorranes en electricitat i calefacció de gasoil és de 550 euros anuals. Si a més tenim en compte l’Enquesta de condicions de vida feta pública l’any 2019 pel mateix departament d’Estadística, que situa en 25.515 euros els ingressos mitjans per unitat de consum, trobem que la despesa en energia suposaria globalment un 2,1% dels ingressos de les unitats familiars.

*Gràfiques pròpies a partir de les dades d'Eurostat.

electricitat
FEDA
tarifes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte