Diari digital d'Andorra Bondia
Només un 4,7% dels que poden fer-ho afirmen que es faran andorrans.
Només un 4,7% dels que poden fer-ho afirmen que es faran andorrans.

Renunciar a la nacionalitat, un fre a l’hora de fer-se andorrà


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

Haver de renunciar obligatòriament a la nacionalitat d’origen en no acceptar-se la doble nacionalitat continua sent el principal motiu de les persones que fa vint o més anys que resideixen al país per no voler fer-se andorrans. Així es posa de manifest, si més no, en els resultats de l’Enquesta d’opinió política 2022 elaborada pel Grup de Sociologia d’Andorra Recerca+Innovació, on el 22,5% dels ciutadans no andorrans, i que podrien ser-ho per anys de residència, asseguren no fer-se’n per no perdre la seva nacionalitat d’origen.

A la vegada, fins a un 9,7% dels enquestats afirma que no s’ha plantejat fer-se andorrà o que no és entre les seves prioritats, mentre un 8,5% diu no veure avantatges a tenir la nacionalitat andorrana i considera que no val la pena. Així mateix, fins a un 7,1% dels interpel·lats manté que no l’interessa la nacionalitat andorrana i un 6,8% que no la necessita. 
Un 5,7% no es fa andorrà pels exàmens que ha de fer, un 4,7% assegura que ho està tramitant o que ho vol fer, mentre que un 3,2% afirma que no ho fa per les traves en el procediment o perquè se li va denegar, a la vegada que un 3% mantenen que no se’n fan per tots els tràmits i papers que han de fer. 

L’enquesta de l’ARI, feta a 403 ciutadans andorrans i 402 d’altres nacionalitats, 215 dels quals residents de més de vint anys al país, escollits de forma aleatòria entre el 29 d’abril i l’11 de maig, evidencia també que un 2,8% dels que podrien ser andorrans no se’n fan perquè consideren que per viatjar és més fàcil fer-ho amb un passaport de la Unió Europea, només dos dècimes superior als que asseguren que no es fan andorrans pels vincles i la identificació que mantenen encara amb el seu país d’origen.

De l’estudi destaca també que fins a un 2,7% dels enquestats manté que s’ho està pensant perquè està indecís, mentre un 2,2% afirma que no es fa  andorrà per la llengua, ja que no parlen prou bé el català. Un 2,4% no ho fa perquè preveu marxar del país mentre un 1,3% diu no fer-ho per manca de temps, el mateix percentatge dels qui asseguren que els fa mandra o que els és igual perquè ja estan bé com estan. Fins a un 0,9% afirmen que desconeixien que es podien fer andorrans passats vint anys de residència al país.

D’altra banda, i ja del total de ciutadans no andorrans enquestats independentment dels anys de residència al país, fins a un 84,7% assegura que votaria en les eleccions si pogués fer-ho, un 12,9% diu que no ho faria i un 2,4% o no ho sap o no respon la pregunta.

Dels que afirmen que votarien, un 42,7% diu no saber a qui, un 27,5% es decanta per Demòcrates, un 10,9% donaria el seu vot al Partit Socialdemòcrata, un 5,2% a Liberals i un 1,1% a Terceravia.

renunciar
nacionalitat
fre
hora
fer-se
Andorra

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

amb gust renunciaré a la meva, quan em toqui, i seré andorrana.
Jo el mateix!!!! Haurien de Reduir els anys d'espera pels que estem disposats a renunciar a l'anterior nacionalitat, es podria fer com a Suïssa, que pots aconseguir abans la nacionalitat si estàs avalat per veïns que confirmen la teva implicació amb la parròquia i el país.
Sóc resident i no vull la doble nacionalitat, crec que seria la mort d’Andorra, en 25 o 30 anys Andorra passaria ser com Las Canarias, o en el pitjor dels casos com Ceuta i Melilla, només una nexe d’Espanya. Res em faria sentir més orgullós que obtenir el passaport Andorra i compto cada dia que falta per poder-lo tenir. I no tinc cap mirament a renunciar a la nacionalitat que no m’ha donat res comparat amb lo que m’està donant Andorra.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte