Diari digital d'Andorra Bondia
La vianda de Canillo va aplegar ahir al migdia un públic nombrós a la plaça del Telecabina.
La vianda de Canillo va aplegar ahir al migdia un públic nombrós a la plaça del Telecabina.

Repartides 3.500 racions d’escudella a Sant Julià i 700 al Pas de la Casa


Escrit per: 
Agències / Redacció / Foto: Jonathan Gil

Els escudellaires de Sant Julià de Lòria van començar a les sis del matí d’ahir a cuinar els 270 quilos de verdura i 612 quilos de carn de l’escudella de Sant Sebastià. Prop de 70 membres de la germandat de Sant Sebastià, fundada al segle XVIII i que porta 31 anys celebrant la festa, van ser els encarregats de preparar-la. “Fa olor d’escudella però també d’alguna cosa més”, va dir mossèn Pepe Chisvert en el moment de beneir les olles, agraint la visita dels nombrosos polítics lauredians. Amb tot, el cònsol major de la parròquia, Josep Miquel Vila, va deixar clar que avui havia vingut “a menjar”. Com que la festivitat va caure en diumenge, els escudellaires van augmentar les racions fins a 3.500, un miler més que l’any passat. Un plat calent per fer passar el fred a totes aquelles persones que feien cua al voltant de la plaça de la Germandat, ja fos amb el plat dissenyat per aquest any o amb la carmanyola, que de ben segur ja tenia un lloc al congelador.

Per la seva banda, la plaça de l’Església del Pas de la Casa va tornar a esdevenir el punt de trobada de centenars de persones que no es van voler perdre una de les cites més esperades de l’hivern: l’escudella. Els escudellaires van treballar des de primera hora del matí per tenir a punt les 700 racions d’escudella que es van repartir entre veïns del poble i visitants, que han estat testimonis d’aquesta cita que el Principat celebra entorn de Sant Antoni. Enguany, els escudellaires van utilitzar 350 litres de caldo acompanyats de més de 1.500 mandonguilles, carn de gallina, cansalada de porc, arròs, cigrons i verdures, tal com preveu la recepta tradicional de les padrines que s’ha conservat durant tots aquests anys. Malgrat les baixes temperatures, els escudellaires van encendre les fogaines, que de bon matí van  començar a fer bullir les olles per tenir l’escudella a punt, a la 1 del migdia. Prèviament, es va procedir a la benedicció dels calderins. Com cada any, el públic va tenir l’oportunitat d’adquirir el plat commemoratiu de l’escudella, que aquest 2019 ret homenatge a la pubilla de Casa Cristo, la Florentina, amb una reproducció al fons del plat de l’escultura femenina que s’exhibeix a l’entrada del museu.

També a Canillo, les fogaines situades a la plaça del Telecabina es van posar a bullir des de les 6 del matí per preparar la vianda de Sant Antoni. Prop d’una quinzena de treballadors i voluntaris van fer front al fred del matí per tenir a punt les més de 1.000 racions repartides. Aquesta tradició se celebra des de fa més de 30 anys seguint la mateixa recepta, 70 quilos de botifarra, 70 més de gallina, 40 quilos de peus de porc i 55 quilos de mandonguilles, una vintena de pots de cigrons i mongeta blanca, a més de verdura i altres productes tradicionals. També van tenir lloc els encants de Sant Antoni, en què es van  rifar lots, la recaptació dels quals es destinarà a finalitats benèfiques.

Mil
racions
Escudella
Sant Sebastià
Sant Antoni
vianda

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte