Diari digital d'Andorra Bondia
La inauguració de la restauració de l’ermita de Santa Maria de la Serra.
La inauguració de la restauració de l’ermita de Santa Maria de la Serra.

Restauració de l’ermita de Santa Maria de la Serra de Farrera


Escrit per: 
Agències

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de l’alcalde de Farrera, Àngel Bringué, i del bisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, va inaugurar dissabte al migdia la restauració de l’ermita de Santa Maria de la Serra, al municipi de Farrera (Pallars Sobirà). Els treballs han consistit en la consolidació estructural de l’edifici i les seves cobertes i han tingut un cost de 96.778 euros.

Per a la restauració, s’ha desmuntat la coberta, substituït les bigues malmeses i construït un acabat amb pissarra recuperada del país. També s’han rejuntat tots els paredats amb morter de calç, deixant a la vista els junts originals encara existents. S’ha reconstruït l’absis i s’ha rescatat la seva volumetria, omplint la gran esquerda amb un mur ciclòpid amb el manteniment de les pedres originals. S’ha recuperat la finestra absidal i, a més de l’obertura de portes i finestres, s’han restaurat els brancals, llindes i arcs. L’ermita de Santa Maria de la Serra, també coneguda com a església de la Mare de Déu de la Serra de Farrera, està situada als afores del municipi, sobre la carena de la Serra. L’edifici està catalogat com a Bé cultural d’interès local (BCIL) i la referència més antiga correspon a la relació d’esglésies parroquials del deganat de Cardós, visitades l’any 1314 pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona. Segons fonts orals, durant la guerra civil l’edifici va servir com a niu de metralladores. Per a aquest ús es va ampliar l’obertura central de l’absis deixant l’esvoranc del mur absidal en l’estat actual.
Els promotors d’aquest projecte són l’Ajuntament de Farrera, el Bisbat d’Urgell i el departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), i forma part del programa Reviure les velles ciutats, que té com a objectiu la recuperació i rehabilitació del patrimoni històric. L’Incasòl ha finançat l’actuació amb 83.863 euros, l’Ajuntament de Farrera ha aportat 11.025 euros i el Bisbat d’Urgell, 1.890.

 

Farrera
ermita
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic