Diari digital d'Andorra Bondia
Vehicles creuant la frontera del riu Runer.
Vehicles creuant la frontera del riu Runer.

Restriccions de pas nocturn a la frontera pel toc de queda a Catalunya


Escrit per: 
M.P. / FOTO: Facundo Santana

Espanya ha aprovat aquest diumenge la declaració de l’estat d’alarma que permet a les comunitats autònomes aplicar el toc de queda. Una mesura que Catalunya ha decidit adoptar des d’aquest diumenge a la nit i que restringeix la mobilitat des de les deu del vespre fins a les sis del matí. Unes mesures que afecten directament la circulació per la frontera del riu Runer, de manera que, dins d’aquest horari, només es podrà creuar direcció Espanya per motius justificats o de força major, com per anar a treballar (si no es pot fer teletreball) o per qüestions mèdiques, entre d’altres.

L’ambaixador espanyol, Àngel Ros, ha volgut deixar clar que si bé hi haurà restriccions de circulació, “no hi ha cap tancament de frontera. Cap”. “Les fronteres no depenen de les comunitats autònomes, sinó del ministeri de l’Interior”, ha aclarit, i ha remarcat que “la Generalitat pot posar restriccions de mobilitat de les 22 a les 6 hores, però no pot tancar fronteres. I l’Estat no l’ha tancat”.

De fet, el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, preguntat expressament per la mobilitat entre comunitats o creuament de fronteres, ha deixat clar que “les sortides de la comunitat no estan regulades a dia d’avui i el govern encara no ha previst res a tal efecte. Per tant, les limitacions són les mateixes que fins ara. No hi ha hagut cap modificació”.  Això no treu, però, que un cop en territori català s’hagin de complir les restriccions de circulació previstes i per tant, durant el toc de queda s’han de justificar els desplaçaments mitjançant una declaració d’autoresponsabilitat que en detalli els motius. Des del Govern no s'ha fet cap comunicació oficial si bé s'ha admès que per moure’s per Catalunya i la resta de l’Estat espanyol, “les restriccions seran les que posi el territori veí”.

A més, la Generalitat obliga als comerços i restaurants a tancar a les 9 del vespre, encara que en el cas del sector cultural, poden acabar els espectacles a les 22 hores.

L’estat d’alarma a Espanya durarà, de moment, 15 dies, però la intenció del govern liderat per Pedro Sánchez és que passat aquest període el Congrés dels Diputats el prorrogui durant sis mesos, fins al 9 de maig. Aquesta eina s’ha activat amb la intenció de donar cobertura al toc de queda que moltes autonomies han aplicat o volen aplicar per mirar de frenar els contagis de coronavirus.

La franja horària de toc de queda que l’estat d’alarma contempla per a tot Espanya és entre les 11 de la nit i les 6 del matí. Tot i així, les comunitats autònomes, que actuaran com a autoritat delegada, tindran un marge d’una hora per avançar o endarrerir aquesta franja.

Per ara no hi ha previstos confinaments territorials, però les comunitats autònomes tenen potestat per dur-los a terme. Des de Catalunya ja s'ha dit que des d’aquest dilluns es comença a treballar en el desplegament del decret els habilita a prendre aquest tipus de mesures i no descarten que es pugui arribar a limitar la mobilitat entre territoris si la situació epidemiològica ho demana.

Per ampliar la informació sobre les restriccions de circulació a Catalunya, poden consultar aquest link: http://web.gencat.cat/ca/activem/restriccions-territorials/catalunya/#bloc1

 

toc de queda
frontera
mobilitat
Espanya
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic