Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers aproven un dels punts inclosos en la sessió que ha tingut lloc aquest dimecres.
Els consellers aproven un dels punts inclosos en la sessió que ha tingut lloc aquest dimecres.

Retallada d’un 25% al pressupost d’inversions de la Massana per a l’any que ve


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: C. La Massana/E. Comellas

El Comú de la Massana ha aprovat aquest dimecres el pressupost del 2021, que pateix una retallada del 25,7% en la partida d’inversió respecte de l’any anterior. La mesura respon a la “prudència” amb què s’han elaborat uns comptes que, tal i com ha indicat el conseller de Finances, Jordi Areny, seran “evolutius”. I és que les xifres no són res més que un reflex de la crisi originada per la pandèmia. En total 13,9 milions de pressupost, un 4,18% menys que el 2020, dels quals 2,3 milions es destinaran a inversió.

Els principals projectes recollits en el pressupost són l’eixamplament de carreteres secundàries, l’acondicionament de l’abocador, l’embelliment de l’entrada del parc del Comapedrosa i la reforma de berenadors, millores a la xarxa d’aigua, i millora de l’enllumenat de l’Aldosa i Sispony, entre d’altres. Areny ha explicat que la intenció és adaptar els comptes al llarg de l’any segons l’evolució dels ingressos. Si la situació fos més positiva de l’esperat, el Comú avançaria en les obres de la carretera secundària a Sispony i la millora al pont d’Escàs així com en l’arranjament d’altres punts de la via pública i actuacions en la xarxa d’aigua.

A més, malgrat que no s’ha previst un capítol específic per a un possible increment en l’àmbit social arran de la Covid-19, el Comú seguirà condonant impostos i activitats per a les persones en dificultats econòmiques i acompanyarà la població, ha assegurat Areny.

El conseller de Finances també ha explicat que malgrat que per l’any que ve les transferències del Govern seran un 10,3% inferiors que el 2020 només s’ha previst una reducció dels ingressos del 4,18%. Això serà possible per l’augment dels ingressos en altres capítols com ara la recaptació de les taxes de construcció (+22%) o les taxes per entrades a l’abocador (+26%). Per contra, sí que es projecta una disminució del 7% en els ingressos de la taxa de radicació comercial (en cas que calgui tornar a decretar un nou tancament per la pandèmia) i del 13,5% de l’impost de rendiments arrendataris (per si es torna a condonar els lloguers comercials i es redueixen els dels pisos). Al pressupost també es preveu un augment del 6,6% de la partida de consums i béns corrents per l’increment del cost de manteniment de noves inversions, la recollida selectiva, el nou enllumenat i la promoció turística.

Quant a l’endeutament, es preveuen 14,4 milions a 31 de desembre de 2021 (el que suposa un 87,8% del màxim legal permès). També l’any que ve s’espera haver recomprat 10,2 milions d’euros de les preferents d’EMAP dels 17,5 milions totals.

Per altra banda, aquest dimecres el Comú ha aprovat destinar 1 milió d’euros al fons de solidaritat del Govern.

 

pressupost
Comú de la Massana
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic