Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge del tall mantingut a Bassella la setmana passada.
Imatge del tall mantingut a Bassella la setmana passada.

Revolta Pagesa culpa gent “d’altres comarques” d’incidents a Bassella


Escrit per: 
Redacció / Foto: Cedida per R. P.

“Des de la Revolta pagesa de l’Alt Urgell volem expressar el nostre descontentament amb els talls de Bassella i diverses marxes lentes que pagesos d’altres comarques han fet a la nostra comarca els darrers dies”. Així comença el comunicat que l’organització convocant de les protestes del sector durant els últims dies va enviar a veïns del sud de la comarca i els mateixos agricultors i ramaders participants en les concentracions a la C-14, una mobilització durant la qual, a banda del tall principal de la via, algun grup es va dedicar a intentar interrompre també la circulació per carreteres alternatives, amb procediments com el tall d’arbres sobre la calçada. 

La plataforma havia consensuat indicacions clares: l’objectiu dels talls iniciats el dia 27 era paralitzar el transport internacional per la competència deslleial que suposenmolts aliments d’importació, destaquen. Però “en cap cas les indicacions de la plataforma eren l’entorpiment de pas a veïns que treballen, estudien o van al metge als municipis de la vora, ni tampoc l’activitat dels pagesos de la zona”, recalquen. A la resta de Catalunya es van dur a terme els talls amb èxit seguint aquestes indicacions i objectius, sempre de manera acordada entre els coordinadors de cada assemblea comarcal, insisteixen, mentre que “a Bassella, en canvi, lluny d’entorpir el transport internacional, el que la mobilització va generar van ser tensions i greuges als veïns i pagesos als quals la mateixa revolta hauria de defensar”. Per aquesta raó, prossegueixen, “considerem inadequat que altres comarques es prenguin el poder de decidir on i com es fan els talls en comarques veïnes”. 

Tant els representants de la plataforma a l’Alt Urgell per via telefònica, com veïns i pagesos de la comarca que es van acostar al tall, van demanar en repetides ocasions que es respectés l’opinió, decisions i límits de la comarca, expliquen en el comunicat. Aquesta petició va ser “constantment desatesa i trepitjada per alguns manifestants d’altres comarques”. Si bé és cert que no tots els manifestants van demostrar les mateixes actituds, puntualitzen, “creiem oportú assenyalar les que han estat intolerables envers veïns, gent de pas i pagesos de la zona”. 
“Els pagesos de l’Alt Urgell no podem sentir-nos menys representats per aquestes actituds”, insisteixen, “ni volem que els nostres veïns ens hi associïn”. Així, la Plataforma Revolta Pagesa de l’Alt Urgell, es desvincula explícitament dels actes comesos els darrers dies al sud de la nostra comarca.

La plataforma, que insisteix que el més important són les reivindicacions, que no han de quedar enfosquides per qüestions com aquesta, conclou que “aquest escrit no pretén dividir, al contrari; és la voluntat de la pagesia de l’Alt Urgell que la revolta pagesa sigui unitària, democràtica, segura i amb garanties per defensar el dret a mobilització”. Volen que serveixi també per fer pedagogia amb el consumidor i “tingui objectius i organització clara, amb motius i coordinació per convocar i desconvocar” sempre que calgui. 

revolta
pagesa
Basella
incidents

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte