Diari digital d'Andorra Bondia
Quatre dels joves que van impulsar les jornades per reflexionar sobre els refugiats.
Quatre dels joves que van impulsar les jornades per reflexionar sobre els refugiats.

Riba: “No s’hauria d’anar a remolc dels països veïns en l’acollida”


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

“Andorra no hauria d’anar a remolc dels països veïns en l’acollida de refugiats” és el que pensa una de les impulsores de la plataforma Obrim-los, Obrim-les, Emma Riba. Precisament, per organitzar-se de cara a aquesta acollida, el col·lectiu ha convocat una assemblea oberta per demà dissabte, a les vuit del vespre, al Centre Cultural La Llacuna, per “constituir-nos com una associació i debatre per fer els estatuts”, segons ha declarat Riba. El ressò de les jornades sobre els refugiats que van organitzar el mes de setembre del 2017 els ha empès a fer un pas més. El principal objectiu de l’associació hauria de ser donar suport a les persones refugiades a Andorra, ha dit Riba. 
Pel que fa al projecte de llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, “celebrem que s’estigui debatent i que es faci efectiva la llei”, i es posen al costat del Govern per  treballar conjuntament perquè l’acollida als refugiats sigui una realitat; ara bé, pel que fa al text del projecte de llei, Riba creu que hi ha aspectes que no queda massa clar com es portaran a terme, com ara la inserció laboral dels refugiats, l’accés a l’habitatge, o l’aprenentatge de la llengua. També creu que s’hauria de definir la funció de les persones que facin un acompanyament dels refugiats, els criteris de selecció i la seva procedència perquè creu que s’han d’obrir horitzons, i es pregunta si només seran sirians o també d’altres indrets. Sobre les esmenes presentades, Riba no troba encertada la proposta d’allargar la legislació sobre el dret d’asil feta per liberals i demòcrates, quan el projecte de llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries estableix que s’hauria de fer en dos anys.

Els protocols d’entesa
Per fer possible l’acollida dels refugiats, el Govern va anunciar que signaria un protocol d’entesa amb la comunitat de Sant Egidi. En aquest sentit, el responsable d’immigració d’aquesta comunitat a Barcelona, Xavier Vidal, ha manifestat que s’està a l’espera precisament de l’aprovació d’aquest projecte de llei per poder fer-lo efectiu i, com que Andorra no està dintre de l’espai Schengen, és necessari que es doti de la llei que reguli l’acollida. Vidal també ha declarat que ha mantingut contactes amb algunes entitats del país i n’ha percebut “molt bona sensibilitat” en aquesta qüestió. Pel que fa als criteris de selecció que tenen en compte a l’hora de triar els refugiats, Vidal ha manifestat que es tramiten els visats per a persones vulnerables, com ara “malalts, ancians, mares soles amb nens”, i que en qualsevol cas la religió no és un criteri que es posi en un lloc preferent. La comunitat de Sant Egidi va signar el primer protocol d’entesa el 2015 amb el govern italià i també ha signat protocols amb els governs de França i Bèlgica, per a refugiats sirians, i d’altres països en conflicte. 

llei refugiats
acollida
comunitat Sant Egidi
asil

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte