Diari digital d'Andorra Bondia
Cosan, al centre, amb altres dos membres de la junta, Bellmunt i Avellanet, i una imatge de l’aplicatiu web.
Cosan, al centre, amb altres dos membres de la junta, Bellmunt i Avellanet, i una imatge de l’aplicatiu web.

“Risc de desbordament” a l’atenció primària per la incidència d’Òmicron


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M. P.

“L’atenció primària està treballant a un nivell de saturació des de fa un mes i mig o dos i amb l’onada que ens ve correm el risc de desbordar-nos”. Aquesta és l’advertència que s'ha llançat avui des del Col·legi de Metges (COMA) davant l’escalada de casos que viu el Principat i que està previst que continuï per la gran transmissivitat de la variant Òmicron. De fet, la presidenta de l’entitat, Meritxell Cosan, ha indicat que si avui els casos actius ja superaven els 3.300, “la previsió és que a finals de setmana puguem estar a 4.000”, una situació que complica, i molt, la tasca dels facultatius, que han d’assumir un nombre ingent de visites al dia i a més, potser no poden dedicar tot el temps que voldrien als casos més greus. És per aquest motiu que des d’avui mateix el COMA ha posat en marxa una eina a la seva pàgina web (www.coma.ad) que ajudi a positius i contactes a resoldre dubtes sobre la Covid perquè puguin autogestionar-se i així descarregar de feina els metges de capçalera.

Cosan ha detallat que des de Tots Sants es va començar a notar un augment de casos i per tant, s’ha anat “incrementant substancialment” la feina diària, arribant a fer unes 50 visites de mitjana al dia. Això ha fet que ni en dies festius hagin pogut descansar, ja que “cal fer seguiment dels pacients”, perquè tot i que n’hi ha que no són greus i poden ser “autosuficients”, altres són més complexos perquè tenen patologies associades o el mateix virus acaba generant complicacions. Per això, “la finalitat d’aquesta eina és que el metge es pugui dedicar a fer assistència dels casos més greus”, ha insistit Cosan, que ha apuntat que si s’arriba a haver d’atendre 60 pacients o més al dia, “ja no és assumible”.

I és que si bé cada consulta és un món, la vocal del COMA, Roser Bellmunt, ha apuntat que entre un 60 i un 70% de les visites que reben van associades a la pandèmia i “moltíssimes” són consultes per resoldre dubtes. “Hi ha molta confusió”, ha admès, tant per la mateixa evolució de la pandèmia com pels canvis que es van introduint en els protocols. “Tenim moltes trucades de gent demanant què ha de fer si ha estat contacte o si és positiu, i per tant, entenem que amb aquesta eina podrem resoldre molts d’aquests dubtes” i deixar de fer unes tasques burocràtiques que ara els compliquen la seva feina. Així, a la web es poden resoldre preguntes com per exemples quins són els símptomes de la Covid, quin tractament es pot fer, però a més, a través d’un circuit de preguntes aquell qui és positiu o ha sigut contacte, també pot esbrinar “què ha de fer i quan”. I és que la informació facilitada ja va en consonància amb els nous protocols que presentarà demà el ministeri de Salut en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

La presidenta del COMA també ha defensat el nou sistema de notificació de contactes, que ha de fer el propi malalt. “Hi ha unes normes de convivència que la majoria complim. A l’autopista s’ha d’anar a 120 km/h com a màxim i qui no ho compleix, tampoc complirà aquesta, però l’Oficina Covid tampoc ha fet de policia fins ara, per tant, no crec que els contactes que se citin ara siguin menys reals que els d’abans”.

Gestió
Als facultatius també se’ls ha demanat una valoració de la gestió feta de la sisena onada. Cosan ha admès que el novembre “ens va agafar a tots desprevinguts”, però que tampoc “esperàvem l’Òmicron”. Amb tot, considera que després, “tothom ha posat fil a l’agulla per remar tots junts”. Igualment, un altre integrant de la junta, Xavier Avellanet, ha assegurat que “no seria ètic criticar la gestió” perquè tot i errades puntuals, no hi ha un model d’èxit a seguir.

Amb tot, i veient la velocitat de transmissió de la variant Òmicron, han insistit a la població perquè respecti les mesures bàsiques de protecció i que recordin que els tests d’antigen no són vàlids per més d’un dia.

risc
desbordament
atenció primària
incidència
Òmicron

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte