Diari digital d'Andorra Bondia
El representant dels pensionistes al consell d’administració de la CASS, Jacint Risco.
El representant dels pensionistes al consell d’administració de la CASS, Jacint Risco.

Risco demana celeritat al Consell per disposar del règim del tercer pagador


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El representant dels pensionistes al consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Jacint Risco, va demanar als consellers generals màxima celeritat a l’hora d’aprovar les modificacions legislatives per implementar el règim del tercer pagador. Risco va declarar que “no pot ser que tinguem un sistema en el qual una persona pel fet de no tenir diners no pugui anar a buscar un medicament o fer-se una ressonància magnètica. Això és terrible”. Al mateix temps va lamentar que “és una vergonya” que aquesta situació es doni “en un país que diem que és la quarta renda per càpita del món”. Per tot plegat va insistir que “faig una crida al Consell General perquè hi posi la màxima acceleració possible”.

La modificació de la Llei de la seguretat aprovada pel Govern ha de permetre accedir al règim del tercer pagador a totes aquelles persones que entrin al sistema passant pel metge referent. Per Risco, aquesta mesura s’ha aconseguit gràcies a les reivindicacions del teixit associatiu i per això va destacar que “s’ha d’aplaudir la feina” de Lluís Sàmper i Simó Duró, des del col·lectiu dels pensionistes, i també de la Federació Andorrana d’Associacions de persones amb discapacitat (FAAD). El representant dels pensionistes al consell d’administració de la CASS va remarcar que fins ara s’han utilitzat arguments econòmics per no implementar el tercer pagador. Així va apuntar que s’afirmava que “si tens més accés a certes coses tens un major consum”. Davant d’això, Risco es va preguntar què succeeix amb “els que no som uns xoriços” i va recordar que el fet d’haver d’avançar el pagament de proves o medicaments cars suposa greus problemes per a una gran part de la població, tenint en compte els sous que se solen percebre. Per aquest motiu celebra que s’hagi impulsat aquest canvi. “Si el tercer pagador se soluciona serà un gran avenç pels pensionistes” i per a tothom, va declarar.
Risco també es va mostrar satisfet per les modificacions introduïdes en les pensions de viduïtat. Actualment, va recordar, el difunt ha d’haver cotitzat cinc dels últims sis anys perquè la vídua pugui tenir una jubilació. “I si aquesta persona s’ha quedat a cuidar la dona que està malalta i es mor ell?”, es pregunta tenint en compte que la vídua no percebria en aquest cas cap pensió. Ara, va explicar, es podrà tenir una pensió de viduïtat si s’ha cotitzat com a mínim 15 anys. “Ja era hora que se solucionés”, va insistir.
El representant dels pensionistes al consell d’administració de la CASS va destacar que el govern actual, tot i que ha fet “moltes coses bé i moltes de malament”, en l’àmbit social, la sensibilitat del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i de la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, ha suposat avenços. Risco va remarcar que encara que aquests passos endavant no han estat amb la celeritat que les associacions haurien volgut, “si s’entren a tràmit ja serà un gran què”. 
Jacint Risco va defensar que el centre de la seguretat social no pot ser la sostenibilitat del sistema sinó el ciutadà. “L’objectiu ha de ser assegurar el benestar de les persones”, va insistir.

jacient risco
pensionistes
cass
tercer pagador
viudetat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic