Diari digital d'Andorra Bondia
Un dels test que es van fer ahir en el primer dia de cribatge generalitzat a tots els ciutadans.
Un dels test que es van fer ahir en el primer dia de cribatge generalitzat a tots els ciutadans.

Ros demana a Espanya que Andorra pugui ser destinació domèstica


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, va trametre al govern espanyol la petició d’Andorra de ser considerada una destinació domèstica a efectes de mobilitat i frontera. Ros considera que aquest és un “element positiu”, una “proposta raonable”, sobretot tenint en compte que una part important de la població del Principat té familiars al país veí del sud. És per això que en la documentació adreçada a l’executiu espanyol la setmana passada també va fer esment d’aquesta realitat.

Amb tot, l’ambaixador va deixar clar que ara per ara no hi ha cap decisió presa i va exposar que caldrà esperar el pròxim decret de fronteres. En tot cas, Ros va advertir que les decisions sobre les qüestions frontereres es prendran de forma coordinada amb la resta de països de la Unió Europea (en el sentit que tots els estats membres estaran al corrent del que fan els altres) i en funció de la situació sanitària, ja que la prioritat és “vèncer el virus”.

Per tant, el que és clar a hores d’ara és que no hi ha cap data orientativa de quan el Govern espanyol podria donar resposta a aquesta petició, va exposar Ros. Sigui com vulgui, i en l’hipotètic cas que s’acabés donant una resposta afirmativa a la demanda, l’ambaixador va destacar que “no seria la primera vegada que es donaria un tractament diferencial” a Andorra i Gibraltar. Així, va citar els dos decrets espanyols de fronteres exteriors i altres fronteres terrestres, que han recollit una consideració específica per a aquests dos països. “Aquesta és l’experiència que tenim fins ara”, va concloure. El fet que Andorra sigui considerada zona de turisme domèstic es traduirà en el fet que no hi hagi dificultat a les fronteres per viatjar-hi.

De la seva banda, el ministeri d’Europa i d’Afers exteriors de França va confirmar que els ciutadans provinents d’Andorra han estat assimilats a ciutadans de la Unió Europea, i per tant no estaran sotmesos a la quarantena de 14 dies que es va anunciar quan entrin en territori francès a partir de l’11 de maig, segons va informar l’ambaixadora d’Andorra a França i Mònaco, Eva Descarrega.

L’efecte dels tests
El cap de Govern, Xavier Espot, es va mostrar convençut ahir que el cribratge massiu poblacional amb els tests d’anticossos afavorirà la circulació dels ciutadans per les fronteres amb Espanya i França. Espot va recordar que Andorra està enclavada entre dos estats i que, per tant, necessita transitar entre aquests dos països. És per aquest motiu que va posar en relleu la importància que tota la població participi en aquest projecte, ja que “això condicionarà la reputació de cara a França i Espanya” i permetrà reclamar als veïns que considerin el Principat com un país de l’espai Schengen. Tot plegat hauria de fer possible tornar a rebre turisme d’aquests països en un “termini raonable”. El cap de Govern va assenyalar que s’estan fent accions a nivell diplomàtic per explicar la bona gestió que s’ha fet de la crisi sanitària –i “mostra d’això és el projecte pioner” dels tests massius– per esdevenir un país “reputat”, “respectat” i considerat “Covid Free”. La qüestió reputacional és “la millor carta que podem vendre al món”, és un fet “cabdal per a un país turístic”, va dir. Espot, que va fer aquestes declaracions amb motiu de la primera jornada dels tests d’anticossos, també va explicar que “en cap cas” s’ha pres la decisió d’establir per als turistes que vulguin visitar Andorra l’obligatorietat de sotmetre’s al test, ja que “un país que viu del turisme no pot posar normes estrictes” que frenin l’arribada de visitants. Amb tot, va exposar que caldrà meditar-ho i que els tests que avui s’inicien seran “molt útils” per prendre una decisió. 

Pel cap de Govern, el nombre d’inscrits demostra que el projecte “acabarà sent un èxit” malgrat que l’objectiu és passar dels 60.000 registrats fins a la data a una “majoria aclaparadora” de la població. En aquest sentit va advertir que “si volem acabar de culminar la bona gestió [de la crisi sanitària] és molt necessari que els ciutadans s’impliquin i participin voluntàriament als tests”. En aquest sentit va apuntar que encara queda un “percentatge notable” de la ciutadania per inscriure’s (ja que entre les 60.000 persones hi ha fronterers i no residents que s’han confinat al país) i és per això que es farà divulgació per arribar a “la unanimitat de la població”. 

Els tests d’anticossos a tota la població van arrencar ahir a les vuit del matí sense cap incidència. Els 59 Stop Labs van funcionar satisfactòriament i, per tant, l’arrencada va ser exitosa, segons va explicar Marc Pons, director d’Actua Tech.  Pons va remarcar que s’han registrat un 10% de baixes entre el personal voluntari que participa en el projecte després de donar positiu al test, una xifra que ja preveien. També va dir que a les persones inscrites que encara no se les ha contactat per donar-los hora per a la prova se’ls citarà els pròxims dies.

El 8,36% té anticossos
De moment, segons va revelar en la compareixença d’ahir a la tarda el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, s’ha fet les proves a 1.210 professionals del SAAS i a 11.000 ciutadans, i els primers resultats indicarien que en el cas dels sanitaris un 12,21% haurien generat anticossos, és a dir haurien passat la malaltia. 

En el cas dels ciutadans en general, el percentatge d’aquests primers 11.000 cribratges que mostraria anticossos és del 8,36%. Així mateix, Martínez Benazet, que va destacar que es tracta d’unes xifres que ja s’esperaven, va detallar que únicament a un 2,9% dels membres del SAAS i a un 2,4% de la resta dels ciutadans se’ls va detectar les IgM altes, és a dir que podrien estar malalts o ser transmissors encara del virus.

 

test
anticossos
cribratge
coronavirus
Covid-19

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte