Diari digital d'Andorra Bondia
Vehicles entrant i sortint d'Andorra per la frontera del riu Runer.
Vehicles entrant i sortint d'Andorra per la frontera del riu Runer.

Ros manté que la mobilitat queda limitada a l'Alt Urgell


Escrit per: 
M. P. / Foto: Facundo Santana

L'ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, manté que amb el retorn al confinament comarcal a Catalunya a partir de demà, la interpretació vàlida és la que fa la Generalitat i que per tant, tornaria a quedar restringida la mobilitat entre Andorra i el territori veí i només es permetrien els desplaçaments sense justificar per la comarca de l'Alt Urgell. "Els andorrans poden anar a l'Alt Urgell, que és l'única comarca que troben després de creuar una frontera oberta. Sense el confinament comarcal de la Generalitat, podrien anar a tot Catalunya", manifesta.

Des del ministeri de Sanitat espanyol i a preguntes d'aquest rotatiu s'ha informat de les condicions genèriques establertes per al cas d'Andorra, si bé no s'entra a valorar la situació de confinament comarcal de Catalunya. En aquest sentit s'ha detallat que en les sortides des d'Espanya cal tenir present les condicions o requisits sanitaris que hagi imposat Andorra i que tal com va reiterar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, no n'hi ha cap. Pel que fa a les entrades a Espanya, com que "són per via terrestre, no hi ha requisits ni controls a l'entarda".

Sobre el règim aplicable als desplaçaments per territori nacional de persones procedents de l'estranger es detalla que "els estrangers que estiguin a Espanya tenen limitada la seva llibertat de circulació entre comunitats autònomes o ciutats amb estatut d'autonomia en els mateixos termes que els nacionals espanyols, ja que la mesura té caràcter territorial (l'article 6.1 del Reial Decret 926/2020 restringeix "l'entrada i sortida de persones del territori de cada comunitat autònoma i de cada ciutat amb estatut d'autonomia")". D'altra banda s'exposa que el mateix règim "s'aplica també a aquells que entrin a Espanya procedents de l'estranger en quant a la mobilitat interior. En aquest sentit, els són d'aplicació les excepcions de l'article 6 del Reial Decret 926/2020".

Per últim i pel que fa a la sortida del territori nacional espanyol, tant espanyols com estrangers "sí podran desplaçar-se lliurement a través de les diferents comunitats autònomes i ciutats amb estatut d'autonomia, en trànsit cap al país de destí (tenint en compte, únicament, les prohibicions, limitacions o restriccions dels països de destí o trànsit)".

Amb tot, Ros assegura que la Generalitat té les competències de la pandèmia pel mateix decret 926/2020 "que també li atorga autorització per fer confinaments sense demanar permís. Només si hi ha una frontera afectada ho ha de comunicar a Madrid, tampoc demanar permís". Per tant, al seu entendre l'única diferència entre avui i demà és els confinament comarcal, "que fa que els del Barcelonès no puguin anar al Vallès o que els andorrans no puguin passar de l'Alt Urgell". L'ambaixador sentencia que "Madrid no té res a dir. Va donar les competències a la Generalitat i les ha d'executar", per la qual cosa descarta un debat entre les tres parts.

Tot i així, la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha explicat aquest matí en una compareixença al Consell General que aquesta tarda hi ha prevista una reunió entre el Govern i la Generalitat per mirar d'esclarir la qüestió.

Andorra
mobilitat
Ros
ambaixador
frontera
restriccions
limitada
Alt Urgell

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte