Diari digital d'Andorra Bondia
David Roca i Marcel Prats en la roda de premsa d'aquest matí.
David Roca i Marcel Prats en la roda de premsa d'aquest matí.

Saba nova al servei de traumatologia de l’hospital per oferir més qualitat i recuperar la confiança dels pacients


Escrit per: 
M. P. / Foto: Facundo Santana

 “La idea principal era que si tenim aquí un alt nivell especialitzat i de qualitat, hem d’oferir la possibilitat d’operar-se aquí o que no sigui un motiu per no operar-se aquí que no tinguem un ventall de cartera de serveis”. Així de clar ha resumit el director assistencial del SAAS, Marcel Prats, els objectius que s’han perseguit en la renovació i reorganització del servei de traumatologia i cirurgia ortopèdica de l’hospital. Un projecte que es treballa des de fa un parell d’anys i que si ve ja està en funcionament, la pandèmia de coronavirus ha condicionat i no ha permès avançar sempre al ritme que es voldria.

Prats ha presentat les novetats acompanyat del cap del servei, David Roca, i han remarcat que els tres eixos en què es basa el projecte són l’especialització, la qualitat i la capacitat d’integrar totes les persones en un projecte comú. El primer que es va fer va ser un estudi per analitzar la situació que hi havia a l’hospital. “Vam analitzar el nombre d’intervencions que es feien i vam veure que hi havia marge perquè aquelles que es feien a fora es podrien fer aquí”, ha indicat Prats. Per tant, es va fixar l’objectiu de traslladar al Principat “un model organitzatiu d’un servei de traumatologia d’un hospital de 3r nivell de Barcelona”. “No per ser més petits hem de donar una atenció qualitativament pitjor”, ha sentenciat Roca. De fet, més que un servei especialitzat, s’ha anat a un de subespecialitzat, de manera que l’especialista de la columna només ho és de columna. “Pensàvem que era la manera de donar una atenció perfecta i de qualitat”.

Finalment s’han constituït 7 unitats especialitzades: maluc i genoll, columna, espatlla i colze, mà i canell, peu i turmell, unitat de traumàtics i ortopèdia infantil. En total hi ha 17 professionals, 9 dels quals són noves contractacions, i la voluntat és fer algunes contractacions més si bé no s’han detallat quantes. Roca ha destacat, també, com a novetats, l’augment de la cartera de serveis a tots les unitats, de manera que es fan més tipus i més quantitat de cirurgies, també s’ha incrementat l’estoc de material quirúrgic implantable per no haver d’esperar que arribi de fora si hi ha una urgència, es disposa d’un traumatòleg de guàrdia cada dia fins les 12 de la nit durant tot l’any, s’han renovat aparells tècnics i s’està treballant en un projecte de recerca juntament amb CELLAB.

Roca ha insistit que amb aquests canvis, el primer objectiu és “donar una atenció de qualitat” als pacients i el segon, “recuperar la confiança” dels ciutadans que fins ara han preferit marxar del país per ser tractats de patologies traumatològiques. “El 80% dels traumatòlegs que estem aquí venim de Barcelona. Baixar a Barcelona quan tenim Barcelona aquí, no té sentit”, ha conclòs el cap del servei.

 

Andorra
traumatologia
hospital
Prats
Roca
servei
unitat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic