Diari digital d'Andorra Bondia
Les andanes de l’Estació Nacional d’Autobusos.
Les andanes de l’Estació Nacional d’Autobusos.

Saboya obre la porta a correccions a l’estació d’autobusos “si és possible”


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, va obrir la porta a introduir mesures de correcció a l’Estació Nacional d’Autobusos “si és possible” i sempre que el trànsit ho justifiqui. Abans, però, caldrà analitzar les dades de freqüentació de la infraestructura i la seva evolució. Saboya va assenyalar que les xifres de viatgers registrats durant el primer any de funcionament de l’estació posen en evidència que hi ha moments en què la instal·lació està “més en tensió”. Així va apuntar que, si bé el disseny de les andanes ha respost satisfactòriament, els espais per a l’acomodament dels passatgers s’han mostrat insuficients en certes èpoques. 

El ministre va explicar que, tenint en compte que ara arriba el moment de preparar el pressupost per al 2019, caldrà recollir i prioritzar actuacions en aquest àmbit, sent conscient que no es podrà respondre a totes les peticions. Al mateix temps, va afegir que “a l’entorn de l’estació d’autobusos poden sorgir nous serveis oferts pel sector privat que complementin l’oferta” de la infraestructura. En tot cas, Saboya va posar en relleu que l’estació era una instal·lació necessària i que gràcies a l’estació es podran recollir dades sobre l’evolució dels passatgers, una informació de què no es disposava fins ara de forma “fiable”, va dir.
La xifres assenyalen que durant l’aproximadament primer any de funcionament (del maig del 2017 al març del 2018) l’estació d’autobusos va rebre un total de 272.600 viatgers. Això suposa 747 usuaris al dia. Els mesos de més afluència van ser del gener al març, i va ser el febrer el que va reunir més passatgers (1.308). El maig, per contra, va ser el mes amb menys afluència (514 usuaris). Si s’atén al període comprès entre el juny i el setembre, s’observa que el nombre de passatgers oscil·la entre els 654 del mes de setembre i els 704 assolits al juny. Durant aquests onze mesos es van registrar 26.421 entrades i sortides de vehicles (14.284 entrades i 12.137 sortides), 72 per dia. Saboya va explicar que ara l’objectiu serà recollir altres dades (com ara les edats o les nacionalitats dels usuaris) per conèixer-ne els perfils i millorar l’oferta que es dona a l’estació. Caldrà veure, però, com s’implementa aquesta recollida d’informació perquè sigui agradable per al viatger i sempre assegurant la seva confidencialitat.

 

El plec de bases de les línies nacionals es retarda fins a aquest mes a l’espera del pla de la vall central

El plec de bases per a la concessió de les línies de transport públic nacional estarà llest aquest mes. Segons va explicar Saboya, el retard obeeix a la voluntat que “les solucions” recollides en el concurs estiguin “ben alineades” amb el Pla de mobilitat de la vall central d’Andorra, que està elaborant el Govern. Pel ministre, el més prudent ha estat esperar a tenir els resultats d’aquest pla, ja que això dona la garantia que el plec es fa amb les millors condicions possibles.
Serà en el mateix plec on es recollirà la freqüència i les parades de les línies que connectaran la xarxa de transport públic intern amb l’Estació Nacional d’Autobusos. Saboya va explicar que ja s’està treballant en aquesta unió i que les parades s’ubicaran “en l’entorn immediat de l’estació”. El lloc, però, encara no està definit, ja que està pendent de l’estudi de Mobilitat, que ha de garantir que no comportaran cap afectació en el trànsit. La construcció de les parades requerirà un “mínim d’obra pública”. Per fer-ho, caldrà la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella, amb qui ja es va tractar aquesta qüestió i va mostrar una predisposició “immediata”. El ministre va assenyalar que la construcció d’aquestes infraestructures es pot dur a terme paral·lelament al plec de bases de les línies.

 

Estació Nacional d'Autobusos
autobusos
estació
línies de transport públic
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic