Diari digital d'Andorra Bondia
Els cònsols d'Encamp, Laura Mas i Jean-Michel Rascagnères.
Els cònsols d'Encamp, Laura Mas i Jean-Michel Rascagnères.

Saetde demana una nova concessió per 50 anys i explotar el pic de Maià


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Agències

Saetde, l’actual concessionària de les pistes d’esquí de Grau Roig i el Pas de la Casa, ha presentat una sol·licitud al Comú d’Encamp per tal de poder obtenir una nova concessió del domini esquiable. Segons la proposta que s’ha entrat, la nova concessió seria per 50 anys i demana explotar la zona del pic de Maià. La qüestió ja feia temps que estava sobre la taula i després d’anys d’anàlisi, finalment la corporació ha trobat el procediment escaient per fer-lo realitat i aconseguir una “millora” respecte a la situació actual, amb noves inversions, tant a l’estació com a Encamp i el Pas de la Casa.

Els cònsols d’Encamp, Laura Mas i Jean Michel Rascagnères, han comparegut avui per explicar el procediment de competència de projecte que s’ha obert, amb la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat (BOPA). Fins ara, el procediment més habitual eren els concursos, però en aquesta ocasió s’ha optat per una figura recollida en els articles 104 i 105 del Codi de l’Administració. “Quelcom que no s’havia fet mai a Andorra”, van puntualitzar, però que segons els informes demanats pel Comú es pot utilitzar. El cònsol menor ha defensat que “és una figura més àgil”, que respecta els principis de “publicitat, transparència i concurrència” i a més evita que el Comú s’hagi de vendre les accions de Saetde.

A diferència del concurs, en què és el Comú qui fa el plec de bases, en aquest cas és l’empresa interessada qui presenta la proposta, l’administració l’analitza i si li interessa obre el procediment. Amb la publicació al BOPA, doncs, s’obre un termini de dos mesos perquè qualsevol altra empresa que pugui estar interessada en la concessió pugui presentar el seu projecte. “Quan acabin aquests dos mesos veurem les propostes i el Comú decidirà si atorga una nova concessió, a qui l’atorga o si no ho fa”, ha insistit el cònsol, recordant que encara queden 17 anys de l’actual concessió de Saetde i per tant, “el Comú no té cap urgència per atorgar-ne una de nova”.

Proposta
Saetde ha demanat una concessió per 50 anys i l’explotació de la zona del pic de Maià a canvi de cedir la zona de Pessons al Comú perquè hi pugui crear un parc natural. Segons consta al BOPA la superfície total seria de 2.632 hectàrees i també es preveu un cànon per al Comú que no s’ha quantificat. A banda, segons ha explicat el cònsol menor, Saetde manté la voluntat de tirar endavant les inversions previstes en l’acord d’intencions signat durant el consolat de Jordi Mas a més d’altres inversions tant a Encamp com al Pas de la Casa.

D’altra banda, i en relació amb els 17 anys que queden de concessió, si la guanyadora del procediment fos una empresa diferent a Saetde, hauria de fer front a la indemnització prevista per la pèrdua d’aquests anys de concessió: més de 100 milions d’euros, segons els estudis demanats pel Comú. Des de la corporació es considera que tant si és a través del cobrament de la indemnització com si és per l’ampliació dels anys de concessió a Saetde els seus interessos queden preservats. Laura Mas, però, ha insistit que “l’important” no és si el Comú acabarà cobrant o no, sinó que una nova concessió “aporta un futur econòmic per a la parròquia, hi haurà estabilitat, inversions i riquesa per al teixit comercial d’Encamp i del Pas de la Casa”.

Tribunals
Preguntats per si temen que algú pugui recórrer aquest procediment davant dels tribunals, tal com ja va passar amb l’acord d’intencions, els mandataris d'han mostrat convençuts que no passarà. I si passa, consideren que no hi ha “cap escletxa jurídica”. “No ens inventem res, tenim dos informes de catedràtics que ens avalen, no hi ha cap dubte que és un procés totalment legal i no ens preocupa. Estem molt tranquils”, ha asseverat Mas, que ha remarcat la preocupació per una concessió “antiga i que no s’adapta als temps actuals”.

Més anys d’explotació per les pèrdues generades per la Covid

L’obertura del procediment per fer una nova concessió als camps de neu d’Encamp ha coincidit amb la petició que s’ha fet des d’Ski Andorra a tots els comuns que tenen estacions d’esquí per tal d’aprofitar la disposició addicional inclosa en el pressupost del Govern i que permet demanar un allargament de les concessions per compensar les pèrdues generades per la Covid. Segons han explicat els cònsols d’Encamp, Saetde ha presentat uns càlculs que exposen que necessitaria 17 anys extra per compensar les pèrdues, però tenint en compte que el límit d’ampliació és del 20%, només podrien sumar-se 14 anys als 17 actuals, arribant a 31. Aquesta situació podria condicionar l’eventual indemnització que hagués de pagar un tercer interessat en el procediment obert pel Comú, ja que s’hauria de recalcular i òbviament, seria molt més alta que els més de 100 milions previstos pels 17 anys que resten actualment.

De moment, però, els cònsols han evitat desvelar si s’accedirà a la petició o no abans de tancar el procediment de competència de projecte i van assegurar que tot i que la petició ha estat conjunta des d’Ski Andorra, serà cada Comú qui decidirà individualment.

Tot i les explicacions donades avui per la cònsol encampadana, fonts d’Ski Andorra han indicat que encara s’està treballant en els estudis per determinar si és viable demanar l’allargament de les concessions. Des del Comú de Canillo, precisament, es va explicar que en el cas d’Ensisa encara s’estan fent els càlculs i de moment no s’ha rebut encara la sol·licitud concreta.

Saetde
Laura Mas
Jean-Michel Rascagneres
pistes d'esquí
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic