Diari digital d'Andorra Bondia
En dos casos es va registrar una reacció anafilàctica.
En dos casos es va registrar una reacció anafilàctica.

Salut detecta 7 reaccions greus a les vacunes contra la Covid


Escrit per: 
Redacció / Foto: SFGA

El centre de farmacovigilància del ministeri de Salut havia rebut, fins al 31 d’agost, 7 notificacions de reaccions adverses greus a les vacunes contra la Covid-19. És a dir, reaccions que requereixen o perllonguen l’hospitalització, donen lloc a una discapacitat significativa o persistent, a una malformació congènita, posen en perill la vida o resulten mortals. Així consta en el darrer informe de farmacovigilància que hi ha disponible al web del ministeri i que detalla que en dos casos es va registrar una reacció anafilàctica (amb vacuna de Pfizer), un cas de reacció neurològica amb debilitat muscular i inestabilitat (amb la vacuna d’AstraZeneca), dos accidents cerebrovasculars, un isquèmic i un hemorràgic (amb AstraZeneca) i dos casos de tromboembolisme pulmonars (un amb Pfizer i un amb AstraZeneca). Cap d’ells, però, ha tingut un resultat fatal. En aquell moment s’havien administrat quasi 96.000 dosis de vacunes i en total s’havien rebut 615 notificacions de reaccions adverses. La majoria les havia notificat la població (426) i la resta els professionals de la salut.

Des del centre de farmacovigilància es remarca que les dones (73%) notifiquen més que els homes i que el grup d’edat amb més advertiments és del d’entre 50 i 64 anys, seguint del de 16 a 49.

La possibilitat d’accedir a la informació de farmacovigilància la recorda el Govern en una resposta escrita que s'ha fet pública ahir en relació amb unes preguntes de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, sobre l’eficàcia real de les vacunes i l’estratègia de vacunació seguida al país. Així, des del Govern s’insisteix que “no hi ha dubtes sobre l’efectivitat de les vacunes” i com a exemple s’explica l’evolució de la cinquena onada al país. Entre l’1 de juliol i el 6 de setembre es van registrar 1.149 casos de Covid, amb una mitjana d’edat de 33,7 anys i el 77% dels quals no estaven vacunats. Igualment, a l’hospital es va viure una situació radicalment diferent a la de les altres onades, amb només 35 persones ingressades i només dues van acabar a l’UCI.

Des de l’Executiu es torna a defensar l’estratègia d’administrar una tercera dosi només a persones vulnerables i amb més risc de contagi, i s’assegura que no cal una serologia prevacunal perquè “està demostrat que les vacunes són segures també administrades a persones que hagin passat la malaltia”. Per tant, fer aquesta anàlisi es considera “una pèrdua d’oportunitat de vacunació”.

Tot plegat en una jornada en què no s'ha notificat cap cas nou de Covid al país, de manera que el total de casos detectats es manté en 15.307. Des d'ahir s’han donat 15 altes i per tant, el nombre de casos actius s'ha reduït fins a 64 (ahir n’eren 79). A l’hospital no hi queda cap ingressat i a les escoles hi ha 5 aules en vigilància activa parcial i 12 en vigilància passiva.

Andorra
pandèmia
covid
Covid-19
positius
actius
Salut

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte