Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Leon i Josep Casals van presentar ahir la guia d’al·lèrgens en aliments no envasats.
Joan Leon i Josep Casals van presentar ahir la guia d’al·lèrgens en aliments no envasats.

Salut edita una guia per informar d’al·lèrgens en aliments no envasats


Escrit per: 
P.G. / Foto: Govern d'Andorra

Per a determinades persones menjar certs aliments que continguin al·lèrgens “els pot provocar problemes greus de salut”, va advertir el tècnic de l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Josep Casals. Per aquest motiu, i per complir el reglament relatiu a la informació alimentària lliurada als consumidors, aprovat a principis del 2017, i que serà d’obligat compliment a partir del gener del 2019, el ministeri de Salut ha editat una guia sobre com els operadors han de lliurar als consumidors la informació sobre els al·lèrgens que poden contenir els aliments no envasats. 
Aquesta guia estarà disponible al mateix web del ministeri i també de les entitats i associacions que s’han sumat a aquesta iniciativa, com l’Associació d’Al·lèrgics i Intolerants Alimentaris d’Andorra, l’Associació de Celíacs d’Andorra, la Unió Hotelera d’Andorra, Autèntics Hotels d’Andorra, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis o el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes d’Andorra.
El secretari d’Estat de Salut, Joan León, va explicar que aquest text significa “un pas endavant” en matèria d’informació als consumidors i ara aquesta guia vol ajudar els operadors a poder posar en pràctica aquesta reglamentació. D’aquesta manera, la guia s’acompanya de diversos suports, com fitxes tècniques i rètols informatius, perquè els establiments puguin acomplir el requeriment normatiu. 
El ministeri de Salut ha tingut en compte la realitat empresarial i el sector que haurà de fer ús de la guia, com els petits establiments comercials, els que elaboren i serveixen menjars preparats, així com també aquells establiments que venen productes sense envasar a altres comerços per oferir-los als consumidors, com és el cas de serveis de càtering o obradors de pa i de pastisseria, però també els comerços de venda al detall, com les carnisseries. 
La guia també es dirigeix a aquelles empreses que ofereixin serveis de venda d’aliments a distància o serveis de comanda, com pizzeries, que també han de proporcionar informació sobre els al·lèrgens als consumidors que utilitzen aquestes modalitats de compravenda. D’aquesta manera, es detalla de quina manera podran facilitar la informació, ja sigui per exemple a través dels menús o amb plafons, i deixar clar que aquesta informació ha de ser “clara i llegible”. 
Per altra banda, tal com va explicar Casals, aquesta guia té per objectiu “divulgar de manera planera” les formes com es pot donar aquesta informació als consumidors i també incentivar accions per formar i capacitar els operadors. També vol ajudar els consumidors perquè puguin exercir els seus drets a l’hora disposar d’informació sobre els aliments. Casals va recordar que algunes obligacions del reglament entraran en vigor al juliol com, per exemple, tot el relatiu als ingredients, les dates de consum preferent o l’origen dels aliments. A més, va destacar que una de les voluntats del reglament és “canviar els hàbits de consum dels consumidors” i que puguin triar allò que consumeixen “ja sigui per criteris econòmics, ètics o per salut, i incidir en els productes de quilòmetre zero”. També va remarcar que molts turistes escullen el seu lloc de destinació de vacances en funció que se’ls garanteixi una certa seguretat alimentària quant a les al·lèrgies. D’aquesta manera, va detallar que darrerament només han tingut una queixa d’un turista perquè la informació que demanava no es va satisfer de manera correcta.

al·lèrgens
Salut
seguretat alimentària
guia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte