Diari digital d'Andorra Bondia

Salut impulsa una taula de treball per tirar endavant els projectes sanitaris


Escrit per: 
Redacció

La ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, ha anunciat davant la comissió legislativa de Sanitat que s’ha impulsat la creació de la Taula Permanent per a la Sostenibilitat del Sistema Sanitari i de Protecció Social, que ha de servir per unificar els diferents projectes en què treballa el ministeri.

Entre aquests cal destacar la implantació del metge referent, que serà una figura clau per a l’orientació del pacient cap a l’especialista que sigui més adient en el tractament de la seva patologia.
D’aquesta manera, tal com va explicar Bonet, aquesta taula, que ha de començar a funcionar en breu, “si és possible abans de finals d’aquest mes”, ha de servir per determinar les diferents opcions d’actuació que tindrà aquest metge de referència i en quins casos el pacient es podrà dirigir directament a l’especialista. La taula haurà d’avaluar, fins i tot, la possibilitat que una persona no vulgui tenir un metge referent.
La titular de Salut va remarcar que aquest nou grup de treball analitzarà els diferents projectes en què treballa el ministeri i el que es vol és que sigui participativa i, per tant, al màxim de representativa possible, i que les decisions que s’hi prenguin siguin totalment consensuades.
Una altra de les qüestions que va abordar Bonet va ser la implantació de les xarxes de salut: les de diabetis, cures pal·liatives, atenció sociosanitària i salut mental i la maternoinfantil. Les que estan més avançades són la de cures pal·liatives i la de l’atenció sociosanitària, de les quals ja s’està treballant els protocols, i és possible que se’n pugui fer una prova pilot molt aviat. Sobre aquestes xarxes, Bonet va reiterar que el metge referent s’hi integrarà com a part important.
Un altre projectes que s’està tirant endavant és la història clínica compartida i també es treballa en els dos darrers reglaments que es deriven de l’aplicació de la llei de la CASS, un dels quals és el de la invalidesa. També s’està enllestint l’enquesta nacional de la salut perquè es pugui dur a terme durant el primer trimestre de l’any que ve. Aquest qüestionari ha de servir per detectar les mancances i també s’està signant els convenis necessaris per elaborar l’enquesta sobre la salut mental.
Tal com va destacar Bonet, tota aquesta millora de la qualitat sanitària haurà d’anar lligada de manera directa a la contenció de la despesa que es vol impulsar. Precisament la qüestió del deute de la CASS i la sostenibilitat va generar diverses qüestions dels consellers d’ApC, Carles Ensenyat, i de Coalició Reformista, Daniel Armengol. En aquest sentit, tot i que no era una qüestió que depengués de la comissió legislativa de Sanitat, tots dos van voler que constés en acta la seva preocupació per la situació financera de la CASS i per saber si podrà participar de l’emissió del deute públic.
Una altra preocupació que els consellers van traslladar a la ministra va ser el conveni amb Catalunya i amb Espanya. D’aquesta manera, la consellera reformista Montserrat Gil va qüestionar que sigui una qüestió prioritària solucionar el conveni amb Madrid, que ha de permetre, per exemple, regularitzar el trasllat de cadàvers i de determinats teixits. Els representants del ministeri de Salut van contestar que d’aquesta qüestió se n’encarrega Afers Exteriors i que, pel que fa al conveni amb Catalunya, molt aviat es podrà començar a plasmar, per exemple, la col·laboració amb el banc de sang de Barcelona. En aquest sentit la presidenta de la comissió, Olga Adellach, va insistir en quins beneficis comportarà aquest acord i Bonet va reiterar la millora de la gestió de les emergències, l’acreditació del SAAS i la formació continuada.
Finalment, pel que fa a les inversions previstes per a l’any vinent, Bonet va exposar que hi ha pressupostada una millora dels quiròfans de l’hospital de Meritxell i també la construcció del nou centre d’atenció primària d’Ordino, on continuarien treballant un metge i una infermera i, a més a més, s’avaluaria la incorporació d’una treballadora social. El cost d’aquest nou centre, que s’ubicaria a la Sala Polivalent de la parròquia, seria de 300.000 euros.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte