Diari digital d'Andorra Bondia

Salut incidirà a millorar la cobertura de les vacunes entre els adolescents


Escrit per: 
M. F.


El pla de vacunacions sistemàtiques de la població ha fet que el país hagi aconseguit al llarg d’aquests anys graus de cobertura contra algunes malalties molt importants, però encara queda treball per fer, especialment entre la població adolescent, segons van informar ahir des del ministeri de Salut i Benestar amb motiu de la celebració de la Setmana europea de la vacunació que promou l’Organització Mundial de la Salut.

Així, el director de Salut i Benestar, Josep Maria Casals, i la cap de l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, van destacar la gran importància de la vacunació, no només per a la protecció personal contra algunes malalties sinó també per a la protecció col·lectiva. Els dos responsables van insistir, a més, que en les edats infantils la cobertura contra algunes malalties és molt alta però que una de les mancances és l’administració de les dosis de record.
D’aquesta manera, tal com va destacar Vidal, “protegir un nadó és evident” i per tant en les edats infantils s’arriba a percentatges al voltant del 99% en moltes de les malalties contra les quals s’administren vacunes dins el programa, però quan els infants creixen els pares ja no donen tanta importància a aquesta protecció i sovint obliden que calen les dosis de record. A més, Vidal manifesta que sovint s’oblida que hi ha algunes d’aquestes vacunes que necessiten una dosi de record, ja que amb una de sola no n’hi ha prou. Precisament incrementar aquesta cobertura entre els adolescents és un dels reptes que es marca el ministeri.
Aquest no és, però, l’únic objectiu de les autoritats sanitàries, que també consideren que cal incrementar la confiança de la població en la campanya de vacunació contra la grip. En aquest sentit, Vidal va recordar que al llarg de l’any passat van ser unes 6.000 les persones que es van vacunar, unes 1.200 menys que el 2009. Això fa que la cobertura per a persones de més de 64 anys sigui del 30,7%, un percentatge que es vol augmentar. Aquestes dades, però, cal prendre-les amb cautela, ja que en no tenir un cens exacte és difícil calcular el grau de cobertura.
Vidal va exposar que el grau de cobertura contra la poliomielitis entre els infants més petits és del 99,86% i contra l’Haemophilus influenzae tipus B s’ha aconseguit una cobertura del 99,29%. Pel que fa a aquesta malaltia, cal destacar que se’n va confirmar un cas el 2010. Quant a l’hepatitis B, durant els últims dotze anys se n’han detectat nou casos i la cobertura aconseguida és del 98,57% als 4 anys. Als 14 anys, però, aquesta cobertura baixa fins al 87,08%.
Quant al xarampió, la rubèola i les galteres, Vidal va recordar que el 2006 hi va haver un brot de rubèola que va arribar a registrar 22 casos i que en els últims tres anys hi ha hagut diferents sospites de galteres, concretament quinze. Finalment, se’n va confirmar un cas el 2010.
També s’han confirmat durant els últims anys tres casos de meningococ C, una malaltia contra la qual s’aconsegueix una cobertura del 95,58%. Finalment, el pla de vacunació sistemàtica inclou les vacunes contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina. Precisament d’aquesta darrera malaltia se’n van confirmar set casos l’any passat. La cobertura en aquest cas es troba en el 99,59% entre els infants més petits, un percentatge que baixa fins al 72,4% entre els infants de 6 anys.
De moment no hi ha previst incloure cap vacuna nova en el calendari, però s’avaluarà la del meningococ B quan es comenci a comercialitzar. Paral·lelament es treballarà en les accions per millorar la cobertura entre la població adolescent i adulta.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic