Diari digital d'Andorra Bondia
Primer pla d'una xeringa i d'una ampolleta de la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid-19.
Primer pla d'una xeringa i d'una ampolleta de la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid-19.

Salut insisteix que hi ha més risc de trombosi si es té la Covid que posant-se la vacuna d'AstraZeneca


Escrit per: 
Redacció / Foto: Agències

El ministeri de Salut torna a refermar la seva confiança en la vacuna d'AstraZeneca en la resposta que es dona a una pregunta parlamentària plantejada per la consellera general no adscrita, Carine Montaner. La consellera preguntava si el Govern estaria disposat a reconsiderar la seva posició sobre la vacunació amb el fàrmac britànic després que diversos països n'aturessin la seva administració pels "efectes greus de trombosi".

El titular del ministeri, Joan Martínez Benazet, però, respon amb dades i estudis que n'avalen la seguretat. De fet, en destaca un de recent elaborat per la Universitat d'Oxford que posa de manifesta que "el risc de trombosi venosa cerebral després de la infecció per Covid-19 és al voltant de cent vegades més alt que el risc que té la població gneral de patir aquest mateix episodi". Així, després d'analitzar 500.000 pacients, es van comptabilitzar 39 casos de trombosi venosa cerebral per milió de pacients. De la mateixa manera s'assenyala que en més de 480.000 persones que han rebut una dosi de les vacunes de Pfizer o Moderna (amb tecnologia ARNm), s'han comptabilitzat quatre casos de tromboi venosa cerebral per milió, fet que implica "deu vegades menys de risc de patir un episodi de trombosi venosa cerebral relacionat amb la vacuna que el risc de patir un episodi igual relacionat amb la malaltia".

En el cas de la vacuna d'AstraZeneca, els caos de trombosi venosa cerebral després de la primera dosi és d'aproximadament cinc persones per milió, vuit vegades menys risc que el de patir una tromobosi d'aquestes característiques per la Covid. Així, es posa de manifest un risc entre vuit i deu vegades més alt de patir una tromobosi venosa cerebral com a conseqüència de la malaltia que com a conseqüència de l'administració de la vacuna contra el virus. Una relació que es manté, també en persones menors de 30 anys.

Igualment, s'indica que la Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria també exposa que la probabilitat d'un episodi tromboembòlic relacionat amb les vacunes és molt més baix que el risc si s'emmalalteix de Covid-19. "Un malalt de Covid-19 sense ingrés hospitalari té un 1% de risc de patir  una trombosi; si és hospitalitzat, el risc augmenta fins al 5%; i si ingressa a l’UCI, el risc arriba al 25%.", expliquen. En canvi, "el risc de  patir  trombosi  amb  la vacuna COVID-19 AstraZeneca és del 0,0006%, i la mateixa  societat  recorda  que  el  risc  de  trombosi  en persones fumadores és del 0,28%, en dones que prenen anticonceptius orals arriba al 0,13%, en trajectes llargs d’avió pot arribar al 12% i en dones en  teràpia hormonal per la menopausa el risc és del 0,06%.

D'altra banda, recorda la primera nota emesa per l'Agència Europea del Medicament (EMA) en la qual es conlcou que "l’eficàcia demostrada del vaccí per prevenir l’hospitalització i la mort per Covid-19 supera la probabilitat extremadament petita de desenvolupar una coagulació intravascular disseminada (CID) o trombosi de sins venosos cerebrals (TSVC)". Igualment, es recorre a una nota posterior de la mateixa agència que afirma que "no s’ha identificat cap factor de risc específic per a l’aparició d’aquests efectes adversos ni per edat, sexe o patologies prèvies, ni per altres factors de risc específics", es recorda que es recomana als professionals sanitaris i als ciutadans estar atents a l'aparició de possible efectes adversos però es reitera que aquests són "molt poc freqüents" i que els estudis han demostrat que la vacuna és eficaç per prevenir la malaltia i reduir el risc d'hospitalització i mort per causa de la Covid.

Concretament, a l’Espai Econòmic Europeu (EEE) i al Regne Unit, s'indica que s'han detectat fins al 22 de març, 62 casos de TSVC i 24 de trombosi de venes esplàncniques, dels quals 18 han resultat en mort. Fins a aquesta data, 25 milions de persones havien rebut aquesta vacuna.

Andorra
covid
Covid-19
coronavirus
risc
trombosi
vacuna
astrazeneca
resposta
parlamentaria
Montaner
benazet
Salut

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte