Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, David Roca, en una sessió clínica.
El cap de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, David Roca, en una sessió clínica.

Salut justifica la incorporació de més traumatòlegs per una major activitat


Escrit per: 
Redacció/Foto: SAAS

L’ampliació de l’àrea de Traumatologia i Ortopèdia amb la contractació de nou professionals més respon a la voluntat de “donar un millor servei i satisfacció als usuaris” i també “donar resposta a les intervencions quirúrgiques causades pel nombre d’activitats de l’esport de l’esquí i esports de muntanya, que han anat augmentant amb els anys”.

D’aquesta manera el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, justifica la incorporació de nous traumatòlegs i ortopedistes a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell en la resposta a la bateria de preguntes sobre aquesta qüestió formulada per la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela, i argumenta que l’ampliació del servei busca també “millorar la coordinació amb el metge referent dins la via preferent” i “millorar la integració del servei especialitzat amb altres serveis del mateix sistema de salut andorrà”. En aquest sentit, el ministre remarca que amb la posada en marxa de la via preferent es preveu un increment del nombre de prestacions sanitàries efectuades al país, i concretament que aquest servei capti part de l’activitat que fins ara es feia a l’estranger però que “pot ser efectuada amb la mateixa qualitat al Principat”.

Així mateix, en la resposta, publicada ahir al Butlletí del Consell General, s’especifica que el servei està integrat per 16 professionals (9 assalariats, 5 per compte propi i 2 per a guàrdies els caps de setmana i festius) i s’avança que es preveu contractar un especialista de traumatologia i cirurgia ortopèdica pediàtrica. Quant a la interpel·lació sobre el nombre de traumatòlegs que exerceixen al país, el ministre detalla que hi ha deu professionals que tenen conveni signat amb la CASS, quatre dels quals sense vinculació amb el SAAS.

A més, i malgrat el total de contractacions, s’assegura que l’increment net de la plantilla “és de només dos facultatius”, ja que la resta d’incorporacions “corresponen a cobertures de vacants de personal i a personal de guàrdies”.

Precisament, en relació amb les guàrdies, el ministre explica que l’ampliació de l’àrea permetrà ampliar el nombre de guàrdies de traumatologia de forma presencial fins a les dotze de la nit els dies laborables i 24 hores continuades els festius i intersetmanals, ja que un dels objectius que es persegueix amb l’increment de la plantilla era que “tots els pacients que requereixin atenció traumatològica urgent puguin ser visitats per un especialista de forma presencial els 365 dies de l’any”. A més a més, l’ampliació permet incorporar també la subespecialització al servei.

Pel que fa al cost de les contractacions de nous professionals, el ministre de Salut precisa que és de 4.183,59 euros mensuals per als assalariats que ocupen places fixes durant 40 hores setmanals. Pel que fa als assalariats per a guàrdies, el cost és de 24,06 euros per hora els dies laborables i 28,63 euros per hora els cap de setmana i festius, a banda de 5,73 euros per hora per desplaçament. Així mateix, el complement de cap de servei és de 2.632,52 euros mensuals i el de coordinador, de 1.047,68 euros mensuals.

Salut
justifica
incorporació
més
traumatòlegs
Major
activitat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic