Diari digital d'Andorra Bondia
Clients en una terrassa d’un bar de la capital.
Clients en una terrassa d’un bar de la capital.

Salut permet sis comensals per taula però no obrir bars fins a les 21 hores


Escrit per: 
M. P. / Foto: Facundo Santana

El consell de ministres ha aprovat aquest dimecres una nova flexibilització de les restriccions vigents que afecta especialment bars i restaurants. Tal com es demanava des del sector s’autoritza una ampliació del nombre de comensals per taula, però en canvi, encara no es permet als bars obrir una hora més, fins a les 21 hores, tal com havien reclamat.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que veient una millora de la situació epidemiològica, amb la taxa de reproducció a 0,89 i una disminució del nombre de contagis nous a la setmana, a més de ja tenir una mica més del 30% de la població vacunada, s’ha decidit alleugerir les mesures. “Que ningú es pensi que això ha acabat”, ha advertit demanant “responsabilitat” per no excedir-se en la distensió social.

Pel que fa a les mesures adoptades, que entren en vigor aquest dijous mateix després que aquest dimecres es publiqués el decret al BOPA, es passa de 4 a 6 comensals per taula a l’interior dels restaurants, tant per dinar com per sopar. A les terrasses exteriors, els comensals podran ser 6 en totes les franges horàries i “els nuclis convivents formats per pares i fills podran superar aquesta xifra”. En el cas dels bars es permeten un màxim de 4 persones a l’interior i 6 si s’està a la terrassa en totes les franges horàries. De moment, però, no s’amplia l’horari d’obertura, que el sector demanava que fos fins a les 9 de la nit. “De moment aixequem les limitacions de forma progressiva i hem cregut que no era pertinent anar més enllà”, ha argumentat el ministre, que ha demanat una mica de paciència i “esperem a veure com evoluciona aquesta flexibilització i el comportament de la gent. Si tot va bé, es poden fer més canvis”.

D’altra banda, pel que fa a celebracions com ara casaments, comunions, batejos o aniversaris, hi poden haver un màxim de 100 assistents si es fa a l’exterior i 40 a l’interior. Amb tot, cal respectar la resta de mesures establertes, és a dir, els 6 comensals com a màxim per taula, la distància d’1,5 metres entre taules, cal fer ús de la mascareta mentre no es menja i a més, el consum de menjar i begudes s’ha de fer sempre assegut. Igualment, no es permet que hi hagi música en directe o ball, però sí que hi pot haver fil musical.

En esdeveniments esportius i culturals es permet l’assistència de públic amb un aforament màxim del 50% en exteriors (fins ara es permetia només un 40%) i del 30% a l’interior (actualment era el 20%). Amb tot, si els organitzadors presenten un protocol sanitari que prevegi cribratges amb tests ràpids d’antigen, l’aforament interior tant en un cas com en l’altre també es pot ampliar fins al 50%.

Transport públic

Una altra de les mesures adoptades és que el transport públic podrà treballar amb la capacitat dels vehicles al 100%, assegurant, però, que tothom utilitza la mascareta, oferint gel hidroalcohòlic a la part del davant i de darrere de l’autobús, desinfectant el vehicle després de cada trajecte, promovent que els viatgers vagin asseguts i mantenint una ventilació continuada sigui natural o mecànica. En aquest sentit el ministre ha explicat que s’ha permès la totalitat de la capacitat perquè s’ha comprovat que en trajectes breus, com els que es produeixen al país, si hi ha una ventilació correcta i s’utilitza la mascareta el risc de contagi és baix. A més,  ha assegurat que la decisió s’ha pres “amb el mateix criteri de prudència de la resta”, quan la situació epidemiològica ha millorat i amb un percentatge important de la població immunitzada sigui de forma natural o gràcies a la vacuna.

Per últim també es permet que les reunions familiars i amb amics passin de 4 a 6 persones i al tanatori o sales de vetlles també es poden reunir grups de màxim 6 persones, sempre que no coincideixin amb altres grups.

 

 

Andorra
Salut
flexibilització
mesures
restriccions
bars
horaris
ampliació
comensals
taula
benazet
covid
coronavirus

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte