Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern està acabant de tancar el protocol que se seguirà amb la quarta dosi de la vacuna.
El Govern està acabant de tancar el protocol que se seguirà amb la quarta dosi de la vacuna.

Salut recomanarà la quarta dosi de la vacuna per a pacients de risc


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El ministeri de Salut preveu recomanar “molt probablement” la quarta dosi de la vacuna contra la Covid per a “alguns col·lectius especialment fràgils”. Així ho ha explicat el ministre de Salut, Albert Font, que deixa clar que la decisió encara no s’ha tancat en si del consell de ministres i per tant, no pot entrar a donar més detalls. Ara bé, ha remarcat una vegada més que “el que no farem és fer una vacunació obligatòria coercitiva”.

En aquest sentit, en una entrevista amb el BonDia, va detallar que els contagis que es donen actualment “són sempre de la mateixa soca, la BA5” i que es tracta d’una variant que “s’allunya una mica de les vacunes que fins ara hem tingut”. És a dir, “les vacunes que tenim són de les primeres versions de la Covid i per tant, no tenen la mateixa eficàcia amb aquesta soca que la que havíem tingut amb les primeres”. Vol dir això que hem de deixar de confiar-hi? “No, perquè hi ha una protecció”, va afirmar. Així, la forquilla se situa en un 20% segons els especialistes més crítics, i el 70% d’aquells que més les defensen. Per tant, “la política de vacunació queda vigent”, ja que si bé els vaccins no estan específicament adreçats a la variant BA5, “és veritat que és una vacuna que protegeix i de fet és l’única que tenim”. I es preguntava: “què farem? Protegir una mica o no protegir gens?”. La resposta és clara: “jo penso que per als col·lectius de risc haurem de protegir encara que sigui una mica”. Ara bé, va insistir que la política i la calendarització encara no està del tot definida i en vol parlar, Govern a banda, amb els experts que els assessoren.

Previsions
Sobre la situació epidemiològica ha assenyalat que “a tot arreu hi ha molts contagis”, però ha destacat el fet que sembla que la variant BA5 sembla que ja no muta tant. “Semblaria que aquesta soca s’hagi tornat hegemònica” i per tant, de moment es donen molts casos, “molt contagiosos, però poc agressius”. Font ha reconegut que “el que em faria por és que hi hagués una mutació més agressiva”. Mentre això no passi, la situació és relativament tranquil·la. “Si tenim una pressió hospitalària relativament baixa, jo penso que haurem d’aprendre a conviure amb la Covid. Fins ara l’havíem contingut, ara hi haurem de conviure”.

Això no treu, però, que també apunti certa preocupació. “Tot preocupa, sobretot sabent que tot i que la Covid cada cop s’assembla més a les grips, les grips també maten. Fins i tot una Covid atenuada pot matar una persona fràgil”, ha afirmat, per la qual cosa no ha volgut descartar que la xifra de víctimes de la pandèmia es pugui veure incrementada qualsevol dia. “Em preocupa, però es tracta d’una soca contagiosa que a priori no augmenta la pressió hospitalària, per tant, està una mica més relativitzada la preocupació”, ha dit.

Preguntat sobre com pot ser la tardor, ha recordat que l’any passat al juliol també hi va haver un repunt de casos que després va disminuir i finalment ha tornat a pujar. “No ho sabem, és una malaltia que cada any ens ensenya coses noves”, ha exposat.

Brot de Covid a la residència Clara Rabassa amb 20 positius

La residència Clara Rabassa es troba afectada per un brot de Covid que ha deixat 20 positius, 17 dels quals són usuaris i 3 treballadors. Segons ha informat el ministre Víctor Filloy, que avui ha actuat com a portaveu de l’Executiu en la roda de premsa posterior al consell de ministres, cap dels afectats presenta simptomatologia greu, tot i que sí que n’hi ha algun amb “un seguiment especial”.

La detecció dels contagis ha obligat a activar els protocols previstos i aïllar els usuaris a les seves habitacions. Filloy ha recordat que en cas que fos necessari se’ls podria traslladar a la planta d’hospitalització del Cedre. L’aplicació dels protocols també ha comportat restriccions en les visites i es fan més controls, tant d’entrada com de sortida del personal i de les visites “inexcusables”. 

Tot i aquesta situació, Filloy ha descartat l’adopció de noves mesures perquè es considera que amb els protocols previstos n’hi ha prou per respondre davant d’aquestes situacions. De fet, les mesures actuals s’han prorrogat per una setmana més.

D’altra banda, l’actualització de les dades sanitàries donada avui mostra un clar augment de la incidència de la malaltia. En una setmana s’han detectat 494 positius nous i s’han donat 354 altes, fet que comporta que el nombre de casos actius s’hagi incrementat de 140 i ja arribi a 716. Des que va començar la pandèmia, el març del 2020, s’acumulen 44.671 casos de Covid al Principat i hi ha 43.802 persones que han superat la malaltia.

Tot i l’augment dels contagis, la pressió hospitalària es manté estable i tan sols hi ha dos pacients ingressats a l’hospital, tots dos a planta. 

Finalment, i pel que fa a les vacunes administrades, des de l’inici del pla s’han inoculat 157.818 vaccins per fer front al coronavirus SARS-CoV-2, 58.150 primeres dosis, 57.516 segones i 42.152 terceres.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte