Diari digital d'Andorra Bondia
Els ministres Martínez Benazet i Canals han comparegut aquest matí per detallar l'estratègia sanitària davant de la temporada d'hivern.
Els ministres Martínez Benazet i Canals han comparegut aquest matí per detallar l'estratègia sanitària davant de la temporada d'hivern.

Salut redueix de quatre a tres les pernoctacions a partir de les quals s’exigirà test al turista


Escrit per: 
A. L. / Foto: SFGA

Les proves es podran fer en les 72 hores anteriors al 'check in' i seran obligatòries per als majors de 6 anys, excepte en el cas dels turistes provinents d’Espanya, França i Portugal.

Els turistes que pernoctin tres nits o més al país hauran de presentar en el moment del check in els resultats positius d’una prova de PCR o TMA validada com en les 72 hores anteriors. El requisit inclou els grups escolars i serà obligatori per a tots els turistes a partir dels 6 anys, excepte els provinents d’Espanya, França i Portugal. Una novetat substancial de cara a la imminent temporada d’hivern, que han presentat aquest matí els ministres de Turisme, Verònica Canals, i de Salut, Joan Martínez Benazet, perquè a principis de novembre la mateixa Canals havia avançat que el test només s’exigiria als turistes que pernoctessin quatre nits o més. El canvi de criteri és conseqüència de l’ampliació paral·lela de 48 a 72 hores del període en què cal haver-se fet les proves. Segons Benazet, aquest dia més de marge s’ha donat perquè hi ha països on resulta complicat obtenir els resultats del test abans de 48 hores i perquè és la pràctica habitual en els països veïns. El preu que s’ha de pagar, diu, és que augmenta paral·lelament el risc que el turista arribi amb un resultat negatiu però dintre ja del període d’incubació. En resum: “Com que hem ampliat per davant, hem escurçat per darrere”.

L’altra novetat de l’estratègia d’hivern és l’assegurança que incorporaran els serveix que ofereixen hotels, estacions i agències de viatge, i que cobrirà les despeses derivades de la repatriació del turista –i de la seva familia- en cas que doni positiu durant l’estada al país, però també les despeses mediques i hospitalàries si requereix ingrés, i el reemborsament dels serveis que no hagi consumit, incloses les nits d’hotel, els dies d’esquí i les classes. L’assegurança té un preu únic de 0,50 euros per dia, i s’inclourà per defecte en tots els paquets. La ministra Canals creu que se li podrá descomptar al turista que presenti una assegurança personal, però no ho ha acabat de confirmar. De la seva banda, Benazet ha assegurat que si es manté la tendencia actual no es corre perill d’“estresar” el sistema hospitalari per atendre hipotètics casos de turistes que requereixin ingrés, però en tot cas “es prioritzarà la repatriació”.

Les proves a partir de les tres pernoctacions i  l’assegurança són dues de les peces clau de l’estratègia per afrontar la temporada d’hivern, una estatègia “consensuada, garantista i sostenible”, segons Canals, amb dos objectius principals: protegir la població a través de cribratges massius, i garantir al turista que Andorra és una destinació segura.

Pel que fa al cribratge, s’incidirà sobretot en el sector turístic, inclosos allotjaments hotelers, estacions, comerç i restauració. Com ja era sabut, seran voluntaris, es preveu que hi desfili periòdicament el 40% de la població –i el 100% dels treballadors de cara al turista, cas únic a Europa, segons Benazet. L’objectiu és practicar 14.500 tests ràpids d’antigen cada setmana,  el cost de l’operatiu, que es mantindrà durant tot l’hivern “si cal”, serà assumit íntegrament  pel Govern i estarà segons el ministre per sota del milió d’euros “perquè els preus dels tests van a la baxa, n’hem adquirit un estoc per a tres setmanes, i després s’espera que siguin més econòmics”.

En el cas concret de les estacions, i a banda de les mesures generals –dimensionar els espais d’espera, col·locar dispensadors de gel a l’entrada dels espais tancats, establir pautes de neteha i desinfecció a les instal·lacions i prioritzar el pagament i les gestions en línia, s’ha igualat la capacitat de les cabines i remuntadors a la que en cada moment estigui vigent per al transport públic, i que ara mateix és del 75% de l’aforament habitual.

 

 

Andorra
Covid-19
coronavirus
estratègia d'hivern
protocols
estaicons
hotels agències de viatges
PCR
tma
turisme cribratge
0
50 cènitms
assegurança
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic