Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les màquines per fer TMA que hi ha a l'hospital.
Una de les màquines per fer TMA que hi ha a l'hospital.

Salut té 3.000 TMA pendents de resultat per l'avaria d'una màquina


Escrit per: 
M. P. / Foto: SAAS

L’avaria, divendres passat, d’una de les dues màquines TMA de què disposa Salut està comportant un important col·lapse en la notificació de resultats de les proves per diagnosticar la Covid-19. Segons ha informat la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, actualment hi ha aproximadament 3.000 proves pendents de processar-se, i això explicaria també el retard acumulat en la notificació de resultats. De fet, dissabte el Govern ja va informar que el termini, que fins llavors era de 24 o 48 hores, passava a ser d’entre 48 i 72 hores.

“Lamentem el perjudici tant a nivell personal, per la inquietud per no saber el resultat, com per l’afectació en l’activitat professional”, ha manifetat Mas, que a més de l’avaria ha assenyalat com a segona causa de la problemàtica el col·lapse que es viu arreu d’Europa pels problemes d’abastiment de reactius. En el cas de la màquina de TMA ha concretat que s’havia espatllat una placa electrònica i que estava previst que aquesta tarda arribés el recanvi i un tècnic procedents de Bèlgica, de manera que demà ja hauria de tornar a funcionar. Amb una sola màquina, ha detallat, només es poden processar entre 750 i 800 mostres al dia, fet que “limita la nostra capacitat diagnòstica”.

En aquest sentit ha recordat a la població els protocols a seguir. Si una persona té símptomes, s’ha d’aïllar i fer-se un test ràpid. En cas de donar negatiu, se li farà una TMA per confirmar o no el resultat. En canvi, si el test dona positiu i està fet a l’stop lab, en un laboratori privat o a la farmàcia, ja es dona per vàlid com a prova diagnòstic i no cal confirmar-lo amb una TMA. Per ara no es contempla donar per vàlids els resultats dels autotests fets a casa, si bé no ha amagat que és una opció que “ens hem plantejat”. Ara bé, de moment no es considera que sigui “la solució viable” encara que no es descarta “anar cap aquí més endavant”.

De la mateixa manera ha indicat no tenir constància que es notifiquessin resultats més enllà de les 72 hores de la realització de la prova i que si es donava el cas, calia contactar amb el ministeri de Salut. Pel que fa a les baixes va recordar que encara que el resultat arribi amb retard, es computen des del dia de la realització de la prova.

No obstant això, les xarxes socials van plenes de casos de persones que han hagut d’esperar fins a 4 o 5 dies per rebre un resultat amb els problemes que això suposa, ja sigui per anar o no a treballar, corrent el risc per exemple, que el resultat acabi sent negatiu i per tant, que la baixa no cobreixi els dies d’absència, o per anar a l’escola. En aquest segon cas alguns pares han vist com als seus fills se’ls fa una prova, no tenen el resultat i mentre esperen els en fan una segona. Després de 4 dies d’espera, si dona positiu de la primera, “quants dies ha de fer d’aïllament?”, es pregunten.

Dades
Amb aquesta situació de col·lapse, doncs, les dades notificades avui queden totalment esbiaixades i presenten una falsa sensació de reducció de contagis i de davallada de la pandèmia al país. Des de divendres s’han registrat 717 positius (347 divendres, 188 dissabte i 182 diumenge) i 1.392 altes, fet que ha permès reduir de forma significativa el nombre de casos actius (-677), quedant en 5.039. Durant el cap de setmana, a més, es van diagnosticar 39 turistes positius de Covid. La taxa de reproducció és de 0,78, quan divendres era d’1,15. Les defuncions són 144 després que divendres morissin dos pacients que es trobaven a l’UCI.

Pel que fa a l’hospital, hi ha 18 pacients ingressats. D’aquests 7 es troben a planta i 9 a l’UCI (7 d’ells ventilats mecànicament). Mas ha concretat que tots els pacients de la unitat de curs intensives estan infectats amb la variant Delta. A més, hi ha dues persones a la planta Covid del Cedre, si bé es tracta de pacients asimptomàtics.

Escoles
A les escoles hi ha 144 aules en vigilància activa, 15 totalment tancades i 129 parcialment, i 30 classes més en vigilància passiva. Mas, com ja va fer divendres el ministre de Salut, ha descartat per ara canviar el protocol que afecta maternal i que comporta haver d’aïllar tota la classe en cas de trobar-s’hi un positiu. La petició va ser feta també pel SEP, però la secretària d’Estat ha indicat que la manera de procedir es justifica per les “circumstàncies i condicions a l’aula, ja que hi ha molt contacte, interacció i no utilitzen mascareta”.

Quant al pla de vacunació, ja s’han administrat 147.741 vacunes, 1.316 més que divendres. Del total, 57.671 són primeres dosis, 56.873 segones i 33.197 terceres. Això fa que un 82,7% de la població ja tingui com a mínim una dosi i el 81,7% la pauta completa. En el cas dels menors de 12 a 15 anys, s’han posat 4.620 vacunes i un 71,3% tenen la primera dosi, mentre que el 67,9% ja tenen les dues punxades. Precisament la secretària d’Estat ha destacat que divendres van arribar 10.000 dosis de Moderna subministrades per Portugal i que les cites per administrar la tercera dosi ja es donen a partir de 18 anys, l’edat mínima per rebre la inoculació de reforç.

Andorra
covid
Covid-19
tma
col·lapse
retard
avaria
màquina
Mas
Salut
Govern
positius

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

com s'espatlli la maquina que queda anem fins. HAuria de portar les TMA el COEX, que ells fan previsions de maquines i xofers per si s'espatllen totes les pales, cau la nevada universal, ve la filomena, es punxen les rodes de totes les maquines, i es multiplica per 2 la xarxa viaria.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte