Diari digital d'Andorra Bondia

Salut vol potenciar l’atenció primària com a “pivot” del sistema sanitari


Escrit per: 
Marta Fernández

La ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, va comparèixer ahir davant de la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient per explicar quines seran les principals línies estratègiques que seguirà el seu ministeri en matèria de salut.

D’aquesta manera, la titular d’aquesta cartera va manifestar que una de les prioritats és la de fer de l’atenció primària un dels “pivots” del sistema sanitari. És per això que ja s’ha plantejat la necessitat de reorganitzar aquesta atenció primària i també la domiciliària.
Amb la intenció, doncs, de reorganitzar tota aquesta atenció i aconseguir que l’atenció primària tingui més protagonisme, des del ministeri s’ha nomenat la doctora Meritxell Fiter coordinadora. Un dels reptes que té per endavant és aconseguir que l’hospital sigui el recurs que es faci servir en els casos que estiguin indicats, però que tota la resta de qüestions es puguin solventar a través de l’atenció primària.

D’aquesta manera, un dels encàrrecs que tindrà Fiter serà  el de “posar coherència facilitant itineraris clínics, canalitzant i rehabilitant la figura del metge de capçalera”. La titular de Salut també va aclarir que la lliure elecció de metge continuarà vigent però que cal acabar amb determinats “abusos” que a hores d’ara es produeixen, amb la qual cosa cal fer un esforç per racionalitzar l’ús dels diferents serveis sanitaris. En aquest sentit, va posar com a exemple casos de persones que van fins a tres metges diferents per un mateix problema.
Durant la compareixença la titular de Salut també va assenyalar la tasca que es duu a terme de manera conjunta amb la CASS per tractar d’afinar el pressupost per a l’any que ve. D’aquesta manera, va insistir que en cap moment des del Govern s’ha “tombat” l’avantprojecte de pressupost de la CASS, però va emfatisar que s’ha endegat “una nova manera de treballar”, consistent en la col·laboració entre CASS i el Govern però tenint clara l’autoritat de Salut.

En aquest sentit, Rodríguez va parlar de racionalització i va concloure que un dels temes a abordar és conèixer quines són les branques en què hi ha unes determinades despeses i per què, i posteriorment poder incidir en aquests aspectes. D’aquesta manera, va explicar que el deute “és una qüestió” que els preocupa ja que “hem passat de 2 milions de dèficit a 22, i l’any vinent serien 45 milions, i en dos anys ens mengem les reserves”, va emfatisar. És per això que una de les línies a seguir, segons Rodríguez, és regularitzar d’una  manera  més racional els centres de referència.
Un altre dels aspectes que va posar sobre la taula la ministra és que després de dos mesos de treball s’ha aconseguit donar per tancat el protocol del transport sanitari, especialment en allò referent als bombers. Durant la compareixença Rodríguez va insistir en el fet que els bombers “no recuperen” aquest servei i va concloure que fer aquesta afirmació era desinformar.
També va assenyalar que fa dos anys que el ministeri de Salut treballa en la reorganització de les urgències mèdiques prehospitalàries i que aquest protocol d’actuació  encara és un dels punts que estan pendents. Un cop aquest document estigui signat pels dos ministres, ella mateixa i el d’Interior, Víctor Naudi, quedarà clar qui ha de fer què.
Una altra de les qüestions que va abordar Rodríguez és que s’està revisant el projecte estratègic del SAAS i fins i tot s’ha plantejat una reforma de la llei de creació de la parapública, ja que Salut vol recuperar la direcció d’inspecció sanitària.

Solà d’enclar

La ministra també va assenyalar que un altre dels projectes que volen tirar endavant és la potenciació de la residència Solà d’Enclar perquè esdevingui un recurs important per a les persones vàlides i pugui recuperar el seu “rol” de residència pública, davant de totes les de privades que hi ha previstes al país. També va insistir en l’atenció domiciliària amb la voluntat de que totes les persones que ho desitgin puguin restar a casa seva si és que no volen anar a una residència. 

Potenciar la prevenció, obtenir dades fiables
i racionalitzar l’atenció, alguns dels reptes

Durant les gairebé dues hores i mitja que va durar la compareixença de la ministra, es va anar desglossant quines seran les línies principals que vol tirar endavant al llarg del seu mandat. D’aquesta manera, va manifestar que vol impulsar polítiques de prevenció, promoció i protecció de la salut i poder mesurar els diferents ítems per saber quines són les veritables necessitats de la població i poder adequar l’oferta. També va manifestar que es vol millorar i racionalitzar les polítiques d’atenció en tots els nivells. Potenciar polítiques focalitzades en els grups més vulnerables  i impulsar polítiques de qualitat són dos més dels eixos que Rodríguez va exposar ahir davant els membres de la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient. La ministra va rebre les felicitacions dels representants de les diferents forces polítiques en aquesta comissió. D’aquesta manera, Òscar Encuentra, d’Andorra pel Canvi, es va mostrar satisfet que la ministra fes servir termes com ara “qualitat, eficàcia o eficiència” i va afegir que esperen que determinats problemes no interferixin en la seva voluntat. De la seva banda, Olga Adellach, de CR, es va mostrar satisfeta que la ministra reconegués la feina feta per l’anterior equip ministerial. Finalment, Albert Font, del PS, va destacar la necessitat que la salut mental també sigui un eix del ministeri.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte