Diari digital d'Andorra Bondia
Un control policial.
Un control policial.

Sancions de fins a 15.000 € per fer complir les mesures durant els estats d’alarma


Escrit per: 
M.S.C.

El projecte de llei qualificada dels estats d’alarma i d’emergència elaborat pel Govern, i que preveu ser aprovat en la sessió que el Consell General celebrarà aquest dilluns, recull la possibilitat d’imposar multes de fins a 15.000 euros per a l’execució forçosa de les mesures previstes en aquests casos. Aquest import és per cadascuna de les sancions, que han d’estar separades entre elles per un mínim de 24 hores. A més, s’exposa que l’import es fixarà d’acord amb la capacitat econòmica de la persona multada. Amb la mateixa finalitat, es poden ordenar mesures de compulsió directa sobre les persones, tal i com preveu el Codi de l’Administració.
El projecte de llei també indica que l’obstaculització, la resistència i la desobediència a les ordres de l’autoritat competent en l’estat d’alarma o d’emergència se sancionen d’acord amb el Codi Penal. En el cas que aquesta obstaculització sigui comesa per funcionaris o personal de l’administració, aquests poden ser suspesos immediatament de l’exercici de les seves funcions. Si aquesta desobediència és realitzada per una autoritat, es fixa que les seves facultats poden ser assumides per una altra autoritat mentre duri l’estat d’alarma o emergència.

Suspensió de drets fonamentals

El projecte de llei desenvolupa l’article 42 de la Constitució, que estableix la possibilitat de limitar o suspendre temporalment l’exercici d’alguns drets fonamentals amb la declaració dels estats d’alarma i d’emergència. L’estat d’alarma es pot declarar en cas de terratrèmols, inundacions, crescudes o pluges torrencials, esllavissades, allaus, incendis urbans o forestals, accidents de gran magnitud, epidèmies, pandèmies o crisis sanitàries, i d’altres catàstrofes naturals, quan la seva gravetat o intensitat ho facin necessari. L’estat d’emergència fa referència a supòsits d’interrupció del normal funcionament de la convivència democràtica.
Quant a l’estat d’alarma, el text preveu que es pugui declarar a tot el país o només una part del territori. Un cònsol pot sol·licitar al Govern la declaració de l’estat d’alarma a la seva parròquia. Es declara per un termini de 15 dies i es pot prorrogar però cal l’autorització del Consell General, que hi pot introduir canvis. Cada pròrroga no pot ser superior a 15 dies. L’estat d’alarma permet al Govern prohibir o limitar la circulació;limitar l’entrada o la sortida del país de persones i mercaderies; practicar requises temporals de béns i imposar prestacions personals obligatòries; limitar o racionar el consum d’articles o serveis de primera necessita; i intervenir i ocupar transitòriament indústries, fàbriques, tallers, explotacions, empreses o locals, a excepció de domicilis privats.

Detenció governativa fins a vuit dies i segrest de publicacions

En relació a l’estat d’emergència, el Govern ha de demanar al Consell General autorització per declarar-lo i el parlament també hi pot introduir modificacions. La seva durada no pot ser superior a 30 dies i les pròrrogues també seran d’aquest termini. Durant l’estat d’emergència, la detenció governativa de les persones es pot allargar fins a un màxim de vuit dies, abans de posar-les a disposició judicial. El Govern també pot suspendre o intervenir tota classe de publicacions, emissions de ràdio i de televisió, projeccions cinematogràfiques, representacions teatrals, concerts i altres espectacles i pot ordenar el segrest de publicacions. A més, es poden fer registres domiciliaris amb una ordre del Govern i es intervenir les comunicacions, incloses les postals, les telefòniques i les electròniques. També es poden prohibir les reunions i manifestacions, i dissoldre les que s’estiguin celebrant, a excepció de les celebrades pels partits i agrupacions polítiques, els sindicats i les associacions empresarials. Al mateix temps es pot prohibir les vagues, els tancaments patronals i qualsevol altra mesura de conflicte col·lectiu així com l’entrada i sortida del país. 
En tot cas, ni l’estat d’alarma ni el d’emergència interromp el normal funcionament dels poders constitucionals de l’Estat i les resolucions que es dictin es poden impugnar

estat d'alarma
Estat d'emergència
estats d'alarma i emergència
coronavirus

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte