Diari digital d'Andorra Bondia
Un agent de policia informa un turista que no pot fumar i estar sense mascareta al mig del carrer.
Un agent de policia informa un turista que no pot fumar i estar sense mascareta al mig del carrer.

Sancions d’entre 500 i 20.000 euros per saltar-se el confinament


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Facundo Santana

El Govern ja té enllestit el projecte de llei de modificació de les lleis de seguretat pública i de sanitat que ha de permetre agilitzar i flexibilitzar el procediment sancionador en tot allò referent a temes de salut. El text, que es va presentar ahir a la tarda als grups parlamentaris i al qual ha tingut accés el BonDia, preveu sancions de 200 euros per no portar mascareta i d’entre 500 i 20.000 euros per saltar-se el confinament.

El ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, explicava ahir a la tarda que “ara, totes les sancions [relatives a la Covid] es canalitzen per la Llei general de sanitat i el que vindria a fer aquesta llei seria possibilitar que a través de la llei de  salut es pogués aplicar la Llei de seguretat pública, que té un sistema i un procediment sancionador molt més àgil”. Amb el canvi, “la policia podria anar a controlar qualsevol ciutadà que no portés mascareta o que s’hagués saltat el confinament i en base a  aquesta llei posar-li la constatació i seguidament la sanció”, va detallar Rossell, que va remarcar que “ara això no es pot fer”. Fins ara, el procediment és constatar la infracció,  obrir l’expedient sancionador, se li dona el seu curs i té el seu procés.

A més, de moment el Govern només pot sancionar d’acord a la Llei general de sanitat perquè la de seguretat pública no parla de temes sanitaris. És per aquest motiu que s’han modificat set articles de la Llei de seguretat pública per tal d’introduir-hi conceptes relacionats amb la salut. Per exemple, motius de salut pública podran ser argument per al ministeri d’Interior per condicionar la ubicació d’una manifestació o establir mesures de seguretat i protecció per a aquells que hi assisteixin o s’inclou com a infracció molt greu negar-se a suspendre un esdeveniment que incompleix les restriccions d’aforament decretades pel Govern per motius de protecció de la salut pública. Quan es tracta d’infraccions lligades a l’aforament, les sancions es podran aplicar tant si el local és públic com privat i si la trobada és organitzada per entitats públiques o privades o per raons familiars o d’amistat.

En el cas de la Llei general de sanitat es modificaran fins a cinc articles, entre ells els referits a la tipologia d’infraccions i quantificació de la multa. Es considera infracció lleu no utilitzar elements de protecció, com la mascareta, quan s’hagi ordenat per l’autoritat sanitària, o participar en activitats lúdiques prohibides o restringides. En aquests dos casos la multa prevista és de 200 euros (fins ara no portar mascareta comportava multa de 100 euros). També s’ha previst com a infracció lleu incomplir els protocols sanitaris en establiments o locals d’ús públic, superar l’aforament màxim permès (sempre que no superi el 50% del màxim establert, que llavors seria infracció greu) o incomplir les restriccions de mobilitat personal establertes amb caràcter general. En tots aquests casos el cost de la sanció s’enfila fins als 500 euros. En canvi, es preveu que l’incompliment de les restriccions de la mobiltiat establertes per l’autoritat sanitària per a persones determinades (com pot ser quan es decreta un aïllament per contagi o per ser contacte) o esetablertes amb caràcter general quan la conducta comporta un perill directe i immediat per a la salut pública, la infracció passa a ser greu i les multes poden anar entre els 1.001 euros i els 20.000 euros. Igualment, s’ha inclòs la possibilitat de tancar “espais, locals i establiments d’ús públic” com a mesura cautelar en cas de risc per a la salut pública.

En cas que una infracció lleu passi a ser considerada greu per reincidència, quedarà sense efecte la possibilitat de reducció de l’import de la multa per conformitat.

Inspectors i urbans
Un altre dels elements nous que s’introdueix és el fet que el Govern podrà habilitar, en cas de catàstrofe, emergència o risc per la salut pública, altres agents de l’autoritat i inspectors o treballadors públics qualificats de l’Administració general, per dur a terme inspeccions i constatar infraccions per donar-ne trasllat al ministeri responsable perquè instrueixi els expedients corresponents. Igualment, en les mateixes circumstàncies, pot  requerir la col·laboració de les corporacions comunals perquè els seus agents de l’autoritat duguin a terme les mateixes tasques. Per fer-ho viable s’inclou una disposició final que preveu una modificació de la Llei dels agents de circulació.
Per últim, també s’ha previst una disposició transitòria que recull que els expedients sancionadors oberts en el moment d’entrada en vigor de la nova llei es continuaran tramintant segons el procediment aplicable en aquest moment.

 

Dos policies positius i vuit d’aïllats d’una plantilla de 300

La salut del cos de policia és bona. Les dades facilitades pel director adjunt, Miquel Àngel Barbolla, assenyalen que la Covid-19 no ha fet estralls entre els agents. Així, de les 300 persones que formen el cos tan sols dues estan de baixa per coronavirus, mentre que vuit més estan aïllades per ser contacte de positius. Amb tot, a partir d’avui es preveu impulsar un cribratge entre tots els integrants que permetrà tenir una primera fotografia de l’impacte del virus. El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va explicar que en funció dels resultats i l’evolució de la malaltia es faran cribratges periòdicament.

A la policia s’han aplicat diferents mesures per evitar contagis. Així, les patrulles estan formades per binomis que sempre són els mateixos i cada dia utilitzen el mateix vehicle. A més, a l’àrea d’administració i suport s’ha destinat un torn al despatx i un altre que treballa des de casa. També s’intenta fer teletreball a recursos humans i investigació policial. A banda, s’ha tancat el gimnàs fa tres setmanes i s’ha reduït l’aforament de la sala de descans.

 

 

 

 

confinament
sancions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic