Diari digital d'Andorra Bondia
La substitució a llums led en l’enllumenat és una de les mesures comunes a les diferents parròquies.
La substitució a llums led en l’enllumenat és una de les mesures comunes a les diferents parròquies.

Sant Julià abaixarà la intensitat de la il·luminació al 30% per estalviar


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

No serà fins a mitjans de setembre quan el Govern es reunirà amb els comuns per treballar el pla d’estalvi energètic del sector públic, però ja fa temps que les corporacions treballen per implementar mesures d’estalvi. Almenys així ho posen en relleu les que s’han manifestat sobre aquest tema. I és que precisament ahir els cònsols d’Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany van explicar algunes de les mesures que ja s’estan implementant i d’altres que es començaran a posar en pràctica properament, a més, és clar, de les que s’acordin per a tot el territori per una qüestió de “responsabilitat conjunta”, segons va posar en relleu la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili. 

Precisament en el cas d’Escaldes, entre les actuacions comunals d’estalvi energètic, Gili va enumerar l’aposta pel bus a la demanda, la connexió a la xarxa de calor de FEDA o l’estudi sobre l’aigua termal. Per la seva banda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va destacar la instal·lació de llums led als fanals i la recomanació enviada a tots els departaments que a les instal·lacions comunals “es limitin els graus” tant de l’aire condicionat com de la calefacció quan arribi l’hivern. 

Des de Sant Julià de Lòria són diverses les línies de treball en què es treballa. Així, Majoral va afirmar ahir que cal prendre mesures d’estalvi per “una estricta necessitat de país” i va detallar que a banda d’instal·lar fanals led, s’ha decidit abaixar la intensitat de la il·luminació al 30%, de manera que se n’encén un sí i un no en les zones on es pot fer. Una actuació que segons ha pogut saber el BonDia s’iniciarà a finals d’any començant per la carretera d’Auvinyà i Aixirivall. A més, es valora tancar l’enllumenat de Nadal a partir d’una certa hora de la nit i apagar l’enllumenat públic en els llocs en què el de Nadal sigui suficient per donar un mínim d’il·luminació. El cònsol també va anunciar que s’està redactant un seguit de normes d’ús internes per a l’Administració i que es treballa en el pla de mobilitat interna. 

També des del Comú d’Ordino van remarcar que ja fa temps que estan aplicant mesures per a l’estalvi energètic. En relació amb això, van apuntar que un  cas d’èxit que ha suposat un paradigma en els edificis de l’Administració és el del Centre Esportiu d’Ordino, que després de la transició i la convivència del gasoil amb la biomassa, des de fa dos mesos ha aconseguit rebaixar a zero el consum de gasoil. En la mateixa línia, s’ha reduït la potència elèctrica al 50%. Actualment també fan proves per  rebaixar el consum elèctric en diferents llocs de la parròquia. Posen com a exemple el tancament de llums en urbanitzacions petites en horari nocturn, entre les 23.30 i les 6 del matí. Ho fan a la Gonarda, on deixen només il·luminació al pas de vianants. Finalment, van exposar que el projecte guanyador enguany del pressupost participatiu permetrà l’estalvi energètic i alhora la reducció de la contaminació lumínica.

Finalment, des del Comú  d’Encamp van exposar que  s’han emprès mesures sobretot en temes d’enllumenat públic i gestió de l’aigua, com la telegestió de les ETAPs. També s’introduiran canvis energètics, com el sistema d’aerotèrmia a diversos edificis comunals.

Sant Julià
intensitat
il·luminació
estalviar

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

A veure si la capital de les llumetes i els altres comuns prenen exemple, que a tota Europa estan apagant llums d'edificis, monuments etc per estalviar i aquí sembla que no ens afecti, malgrat ens diuen a la població que hem d'estaviar llum a l'hivern etc. No podeu demanar a la població sense donar exemple que quedi clar! Ara per ara Andorra la Vella per exemple, malbarata l'energia i ningú fa res...
Ufff, la faraona es capaç de marcar-se un "Ayuso" i quedar-se tan panxa...i estic d'acord tota Europa està prenent mesures i aquí continuem en alguns indrets com si fos nadal...doneu exemple!
Aixó vol dir que no més projectes com les Pardines o les fonts de llums de colors amb musiqueta etc oi? perquè si tiren endavant aquests projectes es per denunciar-los a Brussel·les!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte