Diari digital d'Andorra Bondia
El canviador inclusiu inaugurat aquest dijous a LAUesport.
El canviador inclusiu inaugurat aquest dijous a LAUesport.

Sant Julià inaugura el primer canviador inclusiu d'Andorra amb la voluntat d'estendre la tendència per tot el país


Escrit per: 
Agències / Foto: Comú de Sant Julià de Lòria

Fa un any i mig que l'associació espanyola Cambiadores Inclusivos es va posar en contacte amb el Comú de Sant Julià de Lòria per estudiar la viabilitat de la creació d'un canviador inclusiu a la parròquia, un equipament que va més enllà d'un lavabo i que té com a finalitat donar resposta a les necessitats de les persones amb qualsevol tipus de discapacitat. Passat aquest temps, i després de les obres d'adequació pertinents, la corporació ha presentat aquest dijous el primer canviador inclusiu d'Andorra, un servei que s'ha ubicat a les instal·lacions de LAUesport i que pretén ser la primera pedra per tal que aquesta tendència s'estengui arreu del territori. "El meu proper somni és que de seguida surtin contactes per crear més canviadors inclusius en les diferents estacions d'esquí, o en altres equipaments del país, per tal que hi puguin accedir totes les persones, sigui quina sigui la seva condició o discapacitat", ha manifestat la cònsol menor, Mireia Codina.

Precisament, el representant de l'associació Cambiadores Inclusivos, Eriz Delgado, ha posat en relleu que aquesta nova instal·lació facilitarà la vida diària a moltes persones residents al Principat, ja que "en el dia a dia ens trobem davant de situacions més complexes que la resta de la població" i, per tant, "és molt important la tasca de les cuidadores i els cuidadors, que actualment no poden fer la seva feina de la millor manera" tenint en compte que no disposen de canviadors d'aquesta mena. De fet, es calcula que al país hi podrien haver fins a 400 persones beneficiàries d'aquesta iniciativa. A més a més, Delgado ha indicat que no es tracta d'un canviador qualsevol, ja que incorpora diferents elements que el fan "únic al món", com és el cas de poder disposar d'un bany per a ostomia dins, a banda d'una grua per a moure millora les persones, una llitera regulable en altura o bé unes papereres de reciclatge.

Per la seva banda, el director de LAUesport, Òscar Balcells, també ha refermat la idea que "el canviador inclusiu sigui la primera pedra" perquè el projecte arribi a altres parròquies. Aprofitant la presentació, ha anunciat que des del Centre esportiu s'ha creat una nova marca, anomenada 'Inclau', que ha de ser el punt de partida "per diferenciar-nos de la resta de Centres esportius a través de l'atenció a la inclusió social a través de l'esport". "Creiem que això només s'estava fent de forma puntual, però nosaltres ho volem fer de forma regular", ha explicat.

Així doncs, entre les principals accions que es contemplen posar en marxa amb aquesta nova marca, hi ha la de facilitar l'accés a les instal·lacions de LAUesport a les persones amb discapacitat i també al món de l'esport; poder incloure aquestes persones dins la branca organitzativa i participativa dels esdeveniments per atendre totes les necessitats que es puguin derivar; iniciar altres projectes amb activitats regulars per altres col·lectius que puguin arribar a la parròquia, i poder generar activitats a llarg termini amb persones amb necessitats més individualitzades i ajudar-les a redreçar la seva vida al voltant de l'esport i la socialització.

Pel que fa a projectes a curt termini, Balcells ha manifestat que "ja hem posat fil a l'agulla" i ja s'estan organitzant activitats regulars adreçades a persones amb dependència usuàries de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell (FPNSM). Així doncs, es preveu que puguin assistir a l'equipament esportiu en hores que no hi hagi màxima afluència i prendre part d'activitats esportives pensades per a ells. Paral·lelament, ha indicat que també s'inclourà en el programa esportiu de LAUesport activitats inclusives de fitness; s'està treballant perquè abans que acabi aquesta temporada es pugui establir un abonament especial per aquests col·lectius, i també s'està elaborant un programa d'activitats de lleure exclusives per a persones amb discapacitat de cara a les vacances escolars.

Finalment, la nova presidenta de la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), Diana Figueras, s'ha felicitat d'inaugurar el canviador inclusiu en un dia en què es commemora el Dia nacional del conveni relatiu a les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, un text que té com a finalitat promoure, protegir i assegurar els drets humans i les llibertats del col·lectiu. Després de destacar els avenços que s'han fet per part de les administracions els darrers anys, ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar la necessitat d'aprovar ràpidament la modificació de la llei d'accessibilitat i demanar l'elaboració d'un pla integral de gestió i recursos del diagnòstic de la discapacitat, així com no oblidar la formació constant al llarg de la vida laboral per tal que des de diversos àmbits professionals s'atengui correctament a les persones amb discapacitat.

canviador inclusiu
Sant Julià

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte