Diari digital d'Andorra Bondia
El Prat Gran és el terreny que el Comú posa a disposició de la residència.
El Prat Gran és el terreny que el Comú posa a disposició de la residència.

Sant Julià licitarà la setmana vinent el pla de viabilitat per a la residència universitària


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: Facundo Santana

El Comú de Sant Julià de Lòria traurà a concurs dimecres vinent el pla que ha de servir per analitzar la viabilitat d’una residència universitària a la parròquia. El cònsol major, Josep Majoral, està convençut que l’elaboració del pla confirmarà la viabilitat del projecte i ha reiterat que el Comú posa a disposició de la futura residència el terreny del Prat Gran. Majoral ha fet aquestes declaracions avui al migdia en el marc de la presentació de l’Associació Sant Julià de Lòria Campus Universitari (ACU), una entitat impulsada pel Comú amb la voluntat de refermar Sant Julià com a parròquia universitària i estrènyer els vincles entre els centres d’ensenyament que hi tenen la seu, començant per la Universitat d’Andorra, i el conjunt del teixit associatiu i comercial de la vila. 

En el seu parlament, Majoral ha destacat que Sant Julià “és una població amb forta presència d’institucions universitàries i d’estudis superiors: el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, la Universitat d’Andorra, Universitat Europea, Universitat Carlemany, Andorra Recerca i Innovació i el centre de formació professional, entre altres”. La presència d’aquestes institucions, ha assegurat el cònsol lauredià, “influeix de forma important en l’economia i la cultura de la parròquia”. Ara, amb la constitució de la nova associació, es pretén reforçar els vincles entre els centres d’ensenyament superior i la parròquia que els acull, de manera que es creïn sinergies que afavoreixin la vida universitària i, al mateix temps, el dinamisme de Sant Julià.

De la seva banda, el rector de l’UdA, Miquel Nicolau, ha assenyalat que “l’ensenyament superior i la recerca són la millor aposta per aportar solucions als reptes presents i de futur, d’àmbit local i global, i per millorar la qualitat de vida dels ciutadans”. Una afirmació que la pandèmia hauria corroborat, ja que ha estat gràcies a la recerca que hem pogut tenir vacunes “en un temps rècord”.

Nicolau ha subratllat igualment que hi ha estudis que demostren que en aquells territoris on hi ha hagut un creixement del nombre de titulats universitaris i d’institucions d’ensenyament superior, també hi ha augmentat el PIB. És per això que ha celebrat que el Comú de Sant Julià estigui apostant per l’ensenyament superior i la recerca com a element al voltant del qual es vol créixer.

El rector de l’UdA ha explicat que el que es pretén amb l’associació és contribuir a convertir tot el conjunt de la parròquia en campus universitari. En aquest sentit, Nicolau ha recordat que en l’actualitat Sant Julià disposa ja d’una biblioteca comunal universitària que dona servei tant als estudiants i el professorat com al conjunt de la ciutadania o que el centre esportiu comunal és també l’equipament de referència per a la comunitat universitària.

Pel que fa a la residència, Nicolau ha estat contundent: “s’ha de fer sí o sí”. I és que segons el rector de la universitat pública, aquest és “un element indispensable que completa la vida al voltant de les universitats”. En la seva opinió, la residència pot atreure en el futur un major nombre d’estudiants internacionals i al mateix temps ha de donar resposta a estudiants d’aquí que vulguin fer el pas d’emancipar-se.

Pel que fa a la ubicació de la residència, el cònsol major de Sant Julià ha reiterat l’oferiment del terreny comunal del Prat Gran, ja que “és cèntric i pertany a la corporació”. Així i tot, l’empresa a la qual se li adjudiqui finalment la redacció del pla de viabilitat tindrà la llibertat per oferir altres propostes, com ara l’aprofitament d’algun edifici que ja existeixi i que en aquest moment estigui en desús.

A l’acte de presentació de l’ACU hi han participat també el secretari general de la Universitat Carlemany i el rector de la Universitat Europea. Andreu Bellot, de la Carlemany, ha posat en valor el fet que “la col·laboració entre les universitats andorranes a través d’aquesta associació contribuirà a fer d’Andorra, i en concret Sant Julià de Lòria, un hub de coneixement que atén les noves necessitats de l’entorn alineades amb la sostenibilitat”. Pel seu cantó, Antoni Noguero, de l’Europea, ha afirmat que avui s’estava posant “la primera pedra per potenciar la parròquia en l’àmbit universitari, així com en el científic i el tecnològic”. De fet, l’ACU pretén aglutinar aquests tres àmbits: universitat, ciència i tecnologia.

Finalment, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha conclòs que la constitució de l’ACU és “el principi d’un gran camí”, ja que sumar sinergies entre les diferents universitats presents a la parròquia de Sant Julià ha de permetre encarar millor els reptes que planteja “la creació i la gestió del coneixement”.

Vatel crea una beca de direcció hotelera

L’escola Vatel Andorra oferirà per primera vegada el curs vinent una beca per cobrir el 45% del preu total dels tres cursos del bàtxelor en Direcció hotelera internacional. Per presentar-se a la beca, els estudiants hauran de complir una sèrie de requisits: ser residents a Andorra, tenir un expedient acadèmic excel·lent i “molt d’interès” per dedicar-se al sector del turisme i, finalment, una situació familiar que requereixi un ajut econòmic. La beca cobrirà la totalitat dels estudis “sempre que l’estudiant assoleixi com a mínim un 7,5 de nota mitjana als tres cursos”. La directora de Vatel Andorra, Rosa Daban, creu que la beca “és una molt bona oportunitat per ajudar un estudiant resident que estigui motivat per l’hoteleria i el turisme”. 

residència universitària
Universitat d'Andorra
Universitat Carlemany
Universitat Europea
Miquel Nicolau
Josep Majoral
Ester Vilarrubla
Andreu Bellot
Antoni Noguero
Associació Sant Julià de Lòria Campus Universitari

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte