Diari digital d'Andorra Bondia
Parcel·la on es preveia ubicar la unitat de radioteràpia.
Parcel·la on es preveia ubicar la unitat de radioteràpia.

Saravia insisteix a reclamar la necessitat d’una unitat de radioteràpia al país


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: BonDia

“No és l’avenç que esperàvem  des de l’associació.” Per això continuen demanant una unitat de radioteràpia al país. Així es va referir el president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, al concurs públic internacional convocat pel SAAS que va sortir publicat dimecres passat al BOPA, segons el qual es vol dotar d’un equip per donar suport als tractaments de radioteràpia. 

Ara bé, tot el que sigui una millora en l’atenció als malalts “sempre direm que està molt bé”, però de moment una vegada més la possibilitat de tenir una unitat de radioteràpia al país s’allunya, tot i que es va fer un concurs d’idees per tirar-la endavant i que Demòcrates per Andorra la portava al seu programa electoral, va recordar. 

També va afegir que qualsevol avenç en aquesta qüestió “vol dir reconèixer que hi ha mancances”, i això ja és un pas, tot i que no suficient. I és que aquest continua essent “el gran cavall de batalla de l’Associació”. La raó? El gran cost que suposa el desgast personal dels pacients que han de baixar a Barcelona fent tres hores de viatge per rebre dos minuts de tractament. Una constatació que l’Assandca no es cansarà mai de posar en evidència pel bé de les persones.

Segons el president de l’Assandca, el concurs busca ampliar l’equip de professionals sanitaris que acompanyen els pacients des de la primera visita i durant tot el procés, però no diu res sobre “el tractament més pur i dur”. “No és radioteràpia ni el tractament en si”, va emfasitzar. 

El problema per Saravia no és estudiar la viabilitat de la unitat de radioteràpia, sinó “com fer-la viable”. Si des de Salut s’esmercen recursos per analitzar de quina manera es pot tirar endavant el projecte i finalment s’arriba a la conclusió que no pot ser de cap de les maneres “ho acceptarem”, va insistir. En aquest sentit, va dir que alguns dels aparells que s’utilitzen a Barcelona mateix per fer el tractament reduirien “en un 80 o un 90% els malalts que s’hi haurien de desplaçar”. 

I més ara  que hi ha una dificultat generalitzada, no només en oncologia, per baixar a Barcelona a fer-se els tractaments i les proves a causa de la Covid, va explicar el president de l’Assandca. 
Així, els pacients amb patologies diverses s’estan trobant amb aquest problema afegit, ja que l’atenció als malalts de coronavirus “agafa al màxim els hospitals, que van fent les proves mèdiques imprescindibles amb comptagotes”, va constatar Saravia. 

 

saravia
insisteix
reclamar
necessitat
unitat
radioteràpia
país

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte