Diari digital d'Andorra Bondia
Hotels i restaurants van tenir grans dificultats per trobar personal durant la temporada d’estiu passada.
Hotels i restaurants van tenir grans dificultats per trobar personal durant la temporada d’estiu passada.

Satisfacció empresarial per poder mantenir temporers per a l’estiu


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

Els canvis anunciats pel Govern, la Llei qualificada d’immigració que permetrà als temporers d’hivern poder renovar la sol·licitud per treballar sense haver d’esperar 5 mesos com fins ara s’ha rebut amb satisfacció per part de les patronals. La falta de treballadors va ser un autèntic mal de cap durant l’estiu passat i el temor que la situació es repetís era ben present. Tot i que la mesura arriba quan alguns treballadors de temporada ja han tancat contractes de feina fora del Principat per a la temporada d’estiu, es confia que la situació sigui millor.

“Ho valorem molt positivament perquè entenem que permet pal·liar les dificultats de les empreses per trobar treballadors, permet fidelitzar les plantilles i entenem que ha de permetre contribuir a desestacionalitzar”, va destacar el gerent de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Iago Andreu, que també va posar en relleu la possibilitat “d’evitar que hi hagi establiments que no poden obrir o no poden donar tot el servei perquè no tenen persones per treballar-hi”. 

Segons el gerent de la CEA “la mesura és bona perquè permet allargar la temporada d’hivern fins al 31 de maig, començar la quota d’estiu l’1 de juny i reconduir-hi els temporers d’hivern fins al 30 d’octubre. L’1 de novembre, reconduir-los de nou a la temporada d’hivern i per tant, se’ls podrà tenir fins a l’1 de maig de l’any que ve. Això és un baló d’oxigen important”.

En paraules similars s’expressava el director de la Unió Hotelera (UH), Jordi Pujol. “Avui [ahir per al lector] m’he aixecat amb la sensació d’haver fet història perquè estava molt complicat i les previsions en temes de personal eren pitjors que les de l’any passat”, va manifestar, i va afegir que si bé l’estiu passat amb més limitacions vigents per la pandèmia alguns hotels ja no tenien previsió d’obrir, “aquest any tothom vol treballar”. Així, va explicar que feia molts mesos que treballaven en aquesta qüestió i “fa tres setmanes o un mes no ho tenia gens clar perquè no anava cap aquí la cosa, era un altre tipus d’acord i no ens hauria solucionat pràcticament res”.

El fet que el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, insistís que era una prova pilot, no els preocupa massa. “Són les condicions que dèiem, al final ens podem quedar els temporers. Nosaltres sabem si són bons o mals treballadors i si la persona es vol quedar, un maldecap menys”, va remarcar Pujol.

Andreu va recordar que “és una mesura excepcional que dona resposta a una situació en què la demanda supera amb escreix l’oferta”, però que “és prou flexible” i per tant, “si la situació canviés i hi hagués més oferta que demanda i risc de certa precarietat, entendríem que es tornés a tancar l’aixeta”. 

Alternatives
I si l’any que ve la situació es manté? “Caldria plantejar alguna altra cosa”, va apuntar Pujol. El gerent de la CEA va explicar que hi havia una altra opció que era aixecar els requisits per reconduir temporers a la quota general, “però el problema és que cal acreditar un mínim de quatre anys d’experiència i el Govern hi era reticent perquè la situació és tan voluble que pot ser que d’aquí a tres mesos sigui diferent i si has reconduït molta gent, et trobes amb un gran augment de treballadors inscrits al Servei d’Ocupació”. Amb tot, coincideix amb Pujol en el fet que si “es continua amb una mancança crònica de mà d’obra, sobretot en el sector serveis, l’any que ve la mesura haurà d’anar en un altre camí”. En tot cas, tots dos assenyalen que el fet de poder encadenar diverses temporades seguides facilitaria l’acreditació de l’experiència requerida i poder fer el pas cap a la quota general. “Si tens gent amb qui ja has treballat altres temporades i ara es pot quedar, potser d’aquí un any i mig ja els puc posar a la quota general. Potser no seran tots, potser només un 15 o un 20%, però això em dona vida”, va destacar el director de l’UH, que va afegir que “d’alguna manera hem posat la primera pedra per no prendre mal i ara es deixa la porta oberta”.

Tant Pujol com Andreu confien que l’any que ve la situació sigui millor i la pandèmia no impedeixi fer previsions, com ha sigut ara el cas. En aquest sentit es mostren a l’expectativa de veure finalment quants treballadors s’hi acaben acollint, ja que alguns d’ells ja tenen emparaulats contractes fora del Principat. “A la costa catalana o a les Illes Balears estan fent ofertes molt bones perquè ells sí que tenen clar que faran temporada”, va admetre Andreu.

satisfacció
Empresarial
poder
mantenir
temporers
estiu

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Doncs a invertir temps en classes de català, i convalidació de titols, que per "adornar" el CV, son els primers, saben fer de tot, amb tanta làbia, i després tenim personal no format que deixa molt que desitjar. Una mica més de cura amb la selecció de personal, i mes aquest any que heu portat, lo pitjor de lo pitjor! Una mica d'ordre i seny, i mes exigir, a ón som? A Andorra, no a Latinoamérica.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte