Diari digital d'Andorra Bondia
Hi ha esperances dipositades que l’eliminació del ‘model 720’ faci aflorar pisos no declarats que ara estan buits i tancats.
Hi ha esperances dipositades que l’eliminació del ‘model 720’ faci aflorar pisos no declarats que ara estan buits i tancats.

“Satisfacció” per la fi del ‘model 720’ i expectativa per l’afloració de pisos


Escrit per: 
M. P. / E. A. A. / Foto: Facundo Santana

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va fer pública ahir la sentència que declara il·legal la llei espanyola que obliga els residents al país veí a declarar comptes corrents, valors o rendes a l’estranger que superin els 50.000 euros. Es tracta del conegut com a ‘model 720’, impulsat per l’exministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i que l’actual ministra, María Jesús Montero, havia mantingut, tot i que la Comissió Europea ja s’hi va pronunciar en contra el 2017. Davant la negativa d’Espanya de canviar la legislació, el 2019 la Comissió va portar la qüestió als tribunals. Ara el TJUE confirma aquest posicionament, amb una sentència contundent, i considera “desproporcionat” el sistema de sancions que imposa, qüestiona el fet que no es tingués en compte la prescripció i assegurant que va contra la lliure circulació de capitals. El tribunal admet que la legislació podria estar justificada perquè tot i haver-hi mecanismes d’intercanvi d’informació, aquesta no és tan àmplia com la que es disposa quan els actius estan dins del propi territori. Això no obstant, es considera que la llei va més enllà del necessari.
La sentència es mira amb força interès des d’Andorra. Assessors tributaris, immobiliaris i fins i tot dirigents polítics ja havien manifestat en més d’una ocasió que la fi del model 720 podia representar una sortida per als nombrosos pisos buits que hi ha al país, propietat de residents a Espanya, i que fins ara no havien regularitzat pel temor a les multes. L’expectativa segueix vigent, però també és cert que es vol ser cautelós i esperar a veure com aplica Espanya la resolució judicial.

La ministra d’Hisenda espanyola ja va avançar ahir que es “corregirà” la norma, canviant els terminis de prescripció i la quantia de les sancions, però va deixar clar que els contribuents hauran de seguir presentant aquest model, ja que creu que la sentència “no suspèn l’obligació de declarar els béns a l’exterior”.

“És una sentència que estava més que cantada i que era esperada per tothom”, assegura el president de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals, Joan Oliver, que insisteix que “la no-prescripció no tenia cap sentit, ni per descomptat les sancions tant directes com indirectes”. Per això, “l’acollim amb satisfacció i ara hem de ser prudents i esperar la reacció de l’Administració espanyola. Si modifiquen la legislació, veurem com ens afecta”. Malgrat que la sentència sempre fa referència a la UE, Oliver destaca que “entenem que també ens afecta perquè se’ns aplica l’intercanvi d’informació automàtic”.

En tot cas, i sobre la possibilitat de fer aflorar pisos no declarats, explica que “pot facilitar-ne l’ús propi però també augmentar el mercat de lloguer i la venda” perquè “hi pot haver gent que aprofiti per regularitzar la situació del pis” Fins ara, destaca, “no hi havia seguretat jurídica” i considera que la decisió judicial també “obre la porta que totes aquelles persones que havien decidit regularitzar i havien hagut de pagar una sanció ara puguin reclamar el que van tributar de forma injusta”.

De fet, diversos mitjans espanyols van publicar ahir que la família Pujol és una de les que ja ha confirmat que reclamarà els diners pagats. La ministra d’Hisenda espanyola va quantificar en 230 milions d’euros el volum de les sancions imposades fins ara, però va matisar que caldrà estudiar “la lletra petita” per veure a qui pot afectar.

Des del Govern es va prioritzar la cautela. “Al Govern d’Andorra no li toca fer lectures sobre sentències que afecten altres països”, va manifestar el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, que va remarcar que fer valoracions és “prematur”. Amb tot, va assegurar que també estan a “l’expectativa de la lectura que les autoritats espanyoles facin de la sentència i com l’apliquen”. Jover va garantir que “ho seguirem molt de prop per veure si té alguna repercussió a Andorra”.

Immobiliaris
D’altra banda, el president del Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, dubta que la desaparició del model 720 tal com s’ha entès fins ara tingui massa repercussió al Principat. “Serà positiu per a les persones que es trobaven en aquesta situació, que no sabien què fer i podien sentir-se perseguides de forma excessiva”, va manifestar. Ara bé, “no pensem que això vulgui dir que una quantitat important de pisos aflori. No hi ha tanta gent que estigui en aquesta situació perquè molta gent ja ho havia regularitzat, ja que darrerament sembla que no hi havia una actitud proactiva de perseguir des d’Hisenda espanyola perquè ja veien a venir què passaria”.

Així, per a Galobardes, pot tenir una repercussió social “perquè donarà més tranquil·litat i seguretat jurídica”, però “no veiem que hi hagi d’haver més vendes”.

De la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata va declarar que no havien tingut temps d’analitzar la sentència. Pere López va remarcar que és una evidència que “els habitatges buits són un dels grans problemes que hi ha en aquest país”. Així i tot, va recordar que “els habitatges buits segueixen sent del seu propietari i res no garanteix que es llogaran o que es llogaran a un preu assequible”. En aquest sentit, va insistir que l’única manera de garantir habitatges per a persones que tenen menys ingressos és l’“actuació pública”. Una actuació que probablement requereixi “una concertació publicoprivada, sempre amb una intervenció per part de l’Estat”.

“Satisfacció” per la fi del ‘model 720’ i expectativa per l’afloració de pisos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte