Diari digital d'Andorra Bondia

Segueixen creixent els maltractaments i l’equip d’atenció ja ha rebut 167 casos


Escrit per: 
M. S. C.

El nombre de casos atesos per l’equip d’atenció integral a la dona víctima de violència de gènere va en augment des que es va crear l’any 2007. Si fa tres anys aquest servei havia rebut 92 usuàries, el 2008 van ascendir a 118, l’any passat van ser 162 i des de principis d’any fins divendres passat 167 dones han estat ateses.

A més a més, no es descarta que aquesta dada pugui augmentar durant el mes de desembre.
La ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, ha explicat que es pot tractar de casos que sempre han existit però que gràcies a l’equip d’atenció integral a la dona les persones tenen un lloc on adreçar-se i això facilita la identificació dels casos. En aquest sentit, la secretària d’Estat d’Igualtat i Benestar, Magda Mata, ha especificat que aquest recurs cada vegada és més conegut i reconegut entre la població. Una mostra d’aquest fet és que un 34% de les persones que s’han adreçat a l’equip d’atenció durant aquest any ho han fet per iniciativa pròpia. Un altre factor a tenir en compte és el context socioeconòmic, que pot fer augmentar els conflictes al si de les famílies, i també l’agressivitat.
La majoria de les dones que s’adrecen a l’equip d’atenció integral estan casades (35%), però també n’hi ha de separades o en tràmits de separació. Mata també va destacar que dels 167 casos atesos, 122 han trencat la relació. Per la secretària d’Estat, aquest és un pas que costa de fer i aquesta xifra elevada es dóna pel suport ofert a aquestes persones. Pel que fa a l’edat, la majoria tenen entre 28 i 39 anys, tot i que els maltractaments no tenen edat ja que comencen entre les persones molt joves i acaben amb la gent gran. En relació amb la situació laboral, el 78% de les persones ateses treballen, un 5% estan a l’atur i un 6% estan de baixa. Només un 3% no estan ocupades. Respecte al nombre de fills per dona, la mitjana de situa en l’1,5 per unitat familiar. Entre les persones que s’han adreçat a l’equip, el maltractament psicològic existeix sempre i sovint es donen diferents abusos a la vegada. Segons les dades recollides, un 75% ha patit maltractament físic i també un 75% abús econòmic, un 67% social i un 30% sexual. Així, de les 167 dones ateses, 59 han començat tractament psicològic. També durant l’any s’han derivat un 65% dels menors a tractament psicològic extern, ja que també són víctimes secundàries.

MENYS DE LA MEITAT DENUNCIEN
Tot i el suport ofert, només un 47% de les dones han presentat una denúncia. Les víctimes no solen fer aquest pas per por, perquè no volen que la relació tingui un final traumàtic o perquè el procés judicial és llarg.
Pel que fa als recursos d’acollida de què es disposa, 9 famílies han utilitzat l’estada en hotels i 3 més s’han estat en famílies d’acollida. També cal destacar que han augmentat les trucades al telèfon gratuït 181. Això va fortament lligat a la posada en marxa del número de tres xifres (que funciona des de fa un any). Les trucades a aquest telèfon han passat de 2.025 l’any 2009 a 2.643 fins al novembre d’aquest any. El Govern ha ofert 68 ajuts per un import total de 66.669 euros. Per sensibilitzar la societat, també s’organitzen tallers a les escoles i una obra teatral.

Un pis d’acollida per a les víctimes

A principis de desembre es posarà en marxa un pis amb el suport de l’equip per a les víctimes. Es tracta d’una prova pilot que permetrà a les famílies una estada més llarga de sis mesos prorrogables (fins ara es donava acollida en hotels durant un mes). De moment seran dues famílies les que podran utilitzar el recurs i ha de ser un lloc on les dones es puguin independitzar en un clima familiar amb els fills. Aquesta fórmula facilita una atenció individualitzada que permet treballar aspectes com la relació maternofilial, l’autoestima, la inserció laboral i social i d’habitatge per aconseguir l’autonomia. Es preveu tenir una valoració del funcionament al cap de sis mesos per verificar que cobreixi les necessitats. El projecte ha estat ben valorat des de les Nacions Unides.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte