Diari digital d'Andorra Bondia
Els membres de l’equip ‘demo’ d’Andorra que participarà en el congrés d’Interski 2019.
Els membres de l’equip ‘demo’ d’Andorra que participarà en el congrés d’Interski 2019.

Sense finançament per assistir al congrés mundial de monitors d’esquí


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: AAME

Cada quatre anys se celebra el congrés internacional de monitors d’esquí, Interski, que reuneix els millors professionals del món d’aquest àmbit. El mes de març tindrà lloc la pròxima edició a Pamporovo, Bulgària, i una delegació andorrana s’hi desplaçarà per representar el país i exposar la tècnica que aquí s’utilitza. A més, la cita és un lloc de prescripció perquè permet fer descobrir els diferents destins entre instructors, molts dels quals treballen pel seu compte i solen desplaçar-se amb els clients a diferents països arreu del món. Tot i així, la delegació andorrana hi anirà “amb una sabata i una espardenya”, ja que no ha pogut reunir el finançament necessari per cobrir les despeses. Interski Andorra (formada al 50% per l’Escola de formació de professions esportives i de muntanya i l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí) només ha pogut aconseguir dos patrocinadors: Centre Auditiu Andorrà i la Copa del Món de Soldeu. Això ha obligat a reduir l’equip que hi serà present, que haurà de cobrir part del cost que suposa prendre-hi part.
El president de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME), Carles Iriarte, va explicar que s’ha trucat a la porta de bancs, empreses, Andorra Turisme o Ski Andorra i ningú ha vist interès a patrocinar la delegació andorrana a aquest Interski (a excepció dels dos espònsors ja anomenats). L’únic que han pogut obtenir són col·laboracions, és a dir empreses que ofereixen material a més baix cost o bé serveis gratuïts, com ara trasllats fins a l’aeroport. Davant d’aquest fet, Iriarte lamenta que “ens sentim una mica orfes i amb poc suport”, i afegeix que “sembla que siguem més aviat un país amb neu que no un país de neu”. Així, va lamentar que “quan parles de la neu a moltes empreses no hi troben cap mena d’interès”, i apunta que “és una llàstima”, perquè “prenent les paraules del cap de Govern, és un pilar de l’economia andorrana”. Al mateix temps recorda que el pressupost que s’havia de cobrir era “molt ajustat” (per l’AAME pujava a 18.000 euros,  mentre que l’Efpem assumeix la seva part). De fet, es dona el cas que Grandvalira és patrocinador de la delegació argentina a Interski 2019.
El president de l’AAME indica que el fet de no comptar amb diners suficients farà que la delegació andorrana no vagi amb el mateix uniforme (mitja delegació anirà amb un vestit per Interski i l’altra mitja amb el vestuari de l’Efpem). Els participants també s’hauran de pagar els bitllets d’avió. “Sort que la inversió per desplaçar-se a Bulgària és més baixa que la necessària per anar a Ushuaia”, on es va celebrar una de les darreres edicions d’Interski, indica. També cal tenir en compte que els monitors que formen part de l’equip demo han “sacrificat” dues setmanes del seu treball per poder entrenar. Tot plegat és una situació molt diferent de la que viuen delegacions com Suïssa, que compten amb importants espònsors i fa quatre anys que s’entrenen (una tasca per la qual obtenen un sou). 
Iriarte destaca l’impacte positiu que suposaria donar suport a l’equip andorrà. D’una banda, al congrés hi participaran uns 40 països (a més de països emergents com la Xina i l’Índia, que hi prendran part com a convidats)  i 800 demostradors. Així mateix, indica que la cerimònia d’inauguració és tot un espectacle, reuneix persones conegudes i representants polítics, i té repercussió mediàtica. En aquest sentit recorda que Andorra serà la primera a aparèixer a la desfilada de delegacions participants. També afirma que es tracta d’un congrés que centra l’interès de països de neu com Àustria, que va acollir la cita el 2011 i tornarà a repetir el 2023. A més Bulgària va estar “més de deu anys al darrere per poder organitzar un Interski”. 
En aquest congrés mundial de monitors, Andorra hi participarà en la part de demostracions (que aniran a càrrec de l’AAME) i en els workshops i lectures (que impartirà l’Efpem). El Principat hi assisteix des del 1983 i va ser el primer país a presentar l’ús del casc en els infants i l’esquí escolar. Iriarte remarca que les presentacions andorranes sempre han despertat molt interès i han rebut molt bones crítiques.
Ara, els membres de l’equip demo organitzaran accions per cobrir part del cost que suposarà participar en l’esdeveniment. D’una banda ja s’han posat la venda samarretes i dessuadores (cal encarregar-les a través de la pàgina de Facebook de l’entitat). També s’organitzarà alguna festa i se sortejarà material.

finançament
assistir
sense
Congres
monitors d'esquí

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte