Diari digital d'Andorra Bondia
L'ús de la mascareta a la via pública no serà necessari des de les 12 de la nit.
L'ús de la mascareta a la via pública no serà necessari des de les 12 de la nit.

Sense mascareta al carrer a partir de demà


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

Portar mascareta al carrer ja no serà obligatori a partir de demà. El consell de ministre ha aprovat avui una nova flexibilització de les mesures de protecció contra la Covid que entraran en vigor aquesta mitjanit en consonància amb una situació epidemiològica que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha qualificat d’“excel·lent”.

Així, s’aixeca l’obligatorietat de dur la mascareta a la via pública i en espais exteriors sempre que es pugui mantenir la distància interpersonal de seguretat i que no hi hagi aglomeracions. Igualment, es permet anar sense mascareta en reunions de treball o en trobades socials si les persones estan immunitzades, és a dir, si han rebut la primera dosi de la vacuna fa un mínim de 4 setmanes o si han passat la malaltia els darrers 6 mesos. Tampoc caldrà la protecció facial en les activitats escolars i extraescolars a l’aire lliure.

Benazet, però, ha recomanat portar-la “a la butxaca o a la bossa” perquè seguirà sent necessària en espais interiors per a les persones majors de 8 anys i recomanable a partir dels 6. I és que ha insistit que tot i la bona evolució de la situació epidemiològica al país, “la pandèmia no ha acabat”.

Avui s'han notificat 8 positius de Covid, de manera que es registren 13.836 contagis des del març del 2020. Els casos actius han augmentat d’un i s'han situat en 76 i s'han donat 7 altes, així que 13.633 persones ja s’han curat del virus. A més, cal destacar que no es registra cap defunció des de l’1 de maig i no hi ha pacients ingressats a l’hospital, el que segons Benazet demostra l’efecte de la vacunació, que permet evitar casos greus i morts.

En relació amb el fet que puguin arribar turistes de països on l’evolució del virus no estigui tan controlada, ni Benazet, ni tampoc el ministre portaveu, Eric Jover, s'han mostrat preocupats. Al contrari, Jover ha remarcat que als turistes “els rebem amb molta il·lusió”. El titular de Salut ha explicat que la circulació del virus “és baixa” i que a més és difícil contraure la malaltia en espais oberts, per això s’ha pres la decisió. A més, ha recordat que des de l’inici de la pandèmia hem vist que “ens infectem més quan marxem del país que quan ens venen a visitar turistes, perquè els rebem amb molta cura i cautela complint les mesures de protecció”.

Bars i restaurants
L’alleugeriment de mesures també afecta aquesta vegada bars, restaurants i cafeteries, on s’augmenta de 8 a 10 el nombre màxim de persones que poden aplegar-se per taula en les terrasses, mentre que a l’interior dels locals es passa de 6 a 8. També es permet el bufet en modalitat d’autoservei amb mesures de neteja i control d’accés i s’elimina la prohibició de fumar en espais habilitats i terrasses.

D’altra banda, als gimnasos i equipaments esportius s’amplia a 8 el nombre de persones permeses per classe (sense comptar el monitor), i si es disposa d’espai suficient es poden acollir diferents agrupacions de 8 persones sense interacció entre elles i amb distància de 4 metres a l’exterior i 6 a l’interior.

Pel que fa als esdeveniments esportius, es permet organitzar competicions i esdeveniments per a totes les edats i s’amplia l’aforament permès al 70% de la capacitat a l’exterior i al 50% a l’interior.

Benazet també ha informat que s’està treballant amb els comuns els protocols escaients per a les festes majors i per Sant Joan. 

Pel que fa al nou protocol de cribratge que s’està preparant per al juliol, ha exposat que encara no hi ha cap decisió presa però no es descarta que en alguns casos es faci pagar per realitzar una TMA o PCR, especialment si no és una petició del metge.

Psicòlegs
Per últim, i en relació amb la posada en marxa del nou servei d’atenció psicològica per a persones afectades per la Covid, el ministre de Salut ha explicat que hi ha una vintena de professionals inscrits i que el circuit està “preparat”. Tot i no poder donar dades de persones ateses, ha augurat que per “l’elevat” nombre de professionals inscrits, segur que “donarà bon rendiment i bons resultats”.

Un 54% de la població vacunable, amb una dosi
El ministeri de Salut ha administrat 55.028 vacunes des de l’inici de la campanya, 36.224 són primeres dosis i 18.804, segones. Això comporta que el 54,2% de la població vacunable ja tingui com a mínim una dosi del vaccí contra la Covid-19, mentre que un 28,1% ja disposa de la pauta completa. “El ritme de vacunació és molt bo”, ha valorat el ministre, que ha destacat “l’entusiasme” mostrat per la gent jove, “un fet que augmenta la seguretat de la població respecte a la Covid”. Tot i que per ara es descarta vacunar per sota dels 16 anys, Benazet ha fet una crida als joves nascuts durant l’any 2005 perquè s’inscriguin al registre previ per poder-se vacunar, encara que no facin els 16 anys fins d’aquí a unes setmanes.

Sobre l’arribada de noves remeses de vacunes, Benazet ha tornat a evitar donar dates, però ha assegurat que les pròximes setmanes es disposarà de més vaccins per cobrir la població que falta. Així, ha indicat que “està avançada” l’entrega que ha de fer Portugal, i que “durant l’estiu” arribaran vacunes de la farmacèutica Moderna des de França, així com dosis de Novavax gràcies al projecte Covax. Així, “qui encara no estigui vacunat, ho podrà fer al llarg de l’estiu”.

Andorra
mascareta
sense
carrer
obligatori
via pública
Salut
covid
Covid-19
coronavirus

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Sembla que tot s'accelera, esperem que duri aquesta felicitat!
I per quan el codi QR? amb el parepet no farem gaire, ja es moment de demostrar el que venem a fora, que si digitalizació etc... pero els vacunats encara anem amb un full de paper... no crec que sigui tan difícil coi!!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte