Diari digital d'Andorra Bondia
L’entrada al centre de salut mental, a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L’entrada al centre de salut mental, a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Sense “pla específic” per atendre els dependents en intents de suïcidi


Escrit per: 
Redacció / Foto: Bondia

“Els protocols existents per part del SAAS no disposen d’un pla específic d’actuació en els casos concrets que es comenten”. Aquesta és la resposta rebuda per part del Govern a una demanda d’informació sobre els protocols que s’activen en els casos de suïcidi i d’intent de suïcidi per determinar si la persona té dependents a càrrec i satisfer eventualment les seves necessitats. 

Així, posem per cas que una persona intenta suïcidar-se i acaba ingressada, evidentment, a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell o en alguna institució especialitzada en salut mental de l’estranger. I aquesta persona té un familiar a càrrec. Què passa amb aquesta? Es contacta, en el cas de menors, amb l’altre progenitor? Tot i no disposar d’estadístiques públiques sobre els suïcidis i els intents de suïcidi que es produeixen al Principat, es pot pressuposar que són relativament poques les persones amb conductes autolesives i que tinguin un menor d’edat o una persona dependent d’elles, però també n’hi ha d’aquests casos. 

El protocol
Que no s’hagi caigut en la possibilitat que els pacients tinguin persones a càrrec i que en tal cas caldria activar un protocol específic no vol dir que no hi hagi un protocol per “millorar la prevenció de les conductes suïcides i fer un correcte abordatge dels pacients atesos a Urgències” que han protagonitzat algun episodi d’autòlisi, en què s’han volgut fer mal a si mateixos. 

El protocol davant els casos d’intent de suïcidi dissenyat preveu un seguit de mesures, incloent-ne de seguretat, “encaminades a evitar la incidència del risc”, i el circuit d’actuació.

Segons informa el Govern, en la valoració a Urgències el personal sanitari “s’assegura d’informar sobre el protocol als familiars del pacient”, i de forma preferent serà el psiquiatre de guàrdia l’encarregat de fer arribar aquesta informació. 

En funció de cada cas i del seu risc, el tipus d’ingrés i de seguiment serà diferent. Aquells que presenten risc però accepten l’ingrés i tenen “bona contenció externa (família, amics... )” poden ser ingressats a l’hospital de dia, i els que “no tenen un risc persistent i alt de suïcidi” poden ser donats d’alta per tal de fer un seguiment al centre de salut mental. En aquest cas es programa una visita de control amb un psiquiatre en un temps inferior a una setmana, i “sempre d’acord amb els familiars a càrrec”, especifica la informació facilitada pel Govern.

Per a aquells pacients ingressats a la Unitat d’Aguts, diàriament es revisa la seva situació “fins que desapareix el risc i el pacient comença a tenir sortides acompanyat de professionals o de familiars en funció de l’estat del pacient i de la unitat en la qual està ingressat”.

Reduir els reintents d’autòlisi
Amb l’objectiu de reduir els reintents de temptatives d’autòlisi, s’ha dissenyat un programa de gestió telefònica a través del qual es fa un seguiment telemàtic de les persones que han acudit a Urgències per aquest motiu. 

Un professional de la infermeria format de l’Equip d’Atenció Comunitària efectua una primera trucada tres dies després que el pacient hagi rebut l’alta hospitalària i fa un registre del seguiment: una setmana, un mes, tres mesos, mig any, nou mesos i un any després “i té cura que el pacient hagi acudit a les visites pautades amb el facultatiu de salut mental”, explica el Govern. I si després de dues trucades no es localitza el pacient, el professional d’infermeria realitzarà una visita domiciliària, “tenint en compte els seus familiars o grup de suport”.

suïcidi

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte