Diari digital d'Andorra Bondia
Vots dipositats en una urna durant les eleccions comunals del 2015.
Vots dipositats en una urna durant les eleccions comunals del 2015.

Sense vot per les limitacions fixades en la regulació del sufragi per correu


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Jonathan Gil

Les limitacions fixades en la regulació del vot per correu faran que alguns esportistes i altres professionals lligats al món de l’esport no puguin emetre el seu sufragi en les eleccions del 15 de desembre. La situació ha sortit a la llum després que la Junta Electoral fes pública ahir una recomanació al BOPA en la qual aconsella el Comú de Sant Julià de Lòria de no admetre una sol·licitud de vot per correu feta per un veí de la parròquia.

La petició la va fer el preparador físic de l’equip d’esquí de fons, Guillem Cairat, que a més, la casualitat ha volgut que sigui el germà del cap de llista de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat. Més enllà dels vincles personals, Guillem Cairat deixa clar que ha actuat “per interès general”. I és que assegura que “no soc l’únic que em trobo en aquesta situació, a l’equip hi ha altres companys a qui els passa el mateix”. És per això que “tot i saber que m’ho denegarien”, va fer la sol·licitud.

La llei deixa clar que només poden demanar el vot per correu els electors residents a l’estranger que constin al registre electoral i, excepcionalment, els electors que tot i no estar inscrits, acreditin que estan cursant estudis a l’estranger o “realitzant temporalment una activitat laboral o professional a l’estranger”. “Vaig pensar que en aquest darrer supòsit potser hi podria encaixar”, va explicar. A més, en el cas dels estudiants o dels electors que es trobin treballant a l’estranger, també se’ls demana que aportin un certificat datat, signat i segellat per l’entitat emissora, és a dir, el centre on es cursen els estudis o l’empresa on es treballa.

Ell, com la resta de membres de l’equip, es trobarà a Noruega i Suïssa entre el 25 de novembre i el 15 de desembre, i seguint el reglament va presentar un certificat emès pel gerent de la Federació Andorrana d’Esquí en el qual es detalla que entre aquestes dates serà fora “en qualitat de preparador físic de l’equip”. Però la Junta Electoral considera que no compleix els requisits. El motiu? “Manca d’elements que especifiquin si l’activitat que realitzarà és de caràcter laboral o professional”. Tot i que en la mateixa resolució es destaca que pot exercir altres modalitats de vot previstes per la llei, Cairat no podrà votar de cap manera, ja que el dia de les eleccions encara no serà al país i el termini per al vot judicial a la Batllia comença el 2 de desembre, quan ell tampoc és a Andorra.

“Cada cop són més les sol·licituds de vot per correu i crec que caldria adaptar-nos. El que m’agradaria és que tot això servís per fer una reflexió i que es puguin ampliar els supòsits perquè més gent pugui votar”, va manifestar.

Negreta
D’altra banda, també es va fer pública una altra recomanació de la Junta Electoral en la qual es desaconsella l’ús de la negreta per destacar els dos primers noms de les candidatures. En aquest cas la petició l’havia fet la secretària general del Govern, Ester Fenoll. L’argument de la Junta se sustenta en el fet que la normativa no pressuposa que els dos primers candidats hagin de ser obligatòriament cònsol major i menor, sinó que els candidats a aquest càrrec “han de ser elegits entre i pels consellers de Comú”.

vot
limitacions
regulació
sufragi
correu

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Es un escàndol que un ciutadà per el fet d’estar de viatge o malalt,no pugui exercir el seu dret de vot. Quina raó i ha per limitar el vot per correu? Algú m’ho pot explicar?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte