Diari digital d'Andorra Bondia
Ser dona és un factor de risc per trobar-se amb situacions de pobresa
Ser dona és un factor de risc per trobar-se amb situacions de pobresa

Ser dona és un factor de risc per trobar-se amb situacions de pobresa


Escrit per: 
M.S.C ./ FOTO: J.G.

El fet de ser dona és un factor de risc de patir situacions de pobresa. Així ho indiquen les dades de l’Observatori del segon semestre realitzat pel Centre de Recerca Sociològica (CRES). L’estudi exposa que elles es troben amb més dificultats econòmiques i també que tenen més tendència a assenyalar com a principal preocupació els aspectes relacionats amb les polítiques socials i amb l’atur. Així, per exemple, les dones ho tenen més complicat a l’hora de fer front a una despesa imprevista de 400 euros amb recursos propis. Un 36% de les enquestades diu que no té la capacitat d’assumir-ho, mentre que un 23% dels homes declara tenir aquesta impossibilitat. Les dades indiquen, doncs, que ells asseguren poder fer front a aquest import 13 punts per sobre d’elles.

Si la despesa imprevista que han d’afrontar puja a 700 euros, la diferència encara es dispara més. Són un 54% de les dones les que afirmen no poder assumir aquest import, mentre que en els homes la xifra es queda en el 39%. Quinze punts separen unes i altres.

També les dones tenen més dificultats per anar de vacances. Un 42% exposa que no pot sufragar una setmana fora de casa a l’any. En el cas dels homes, un 27% diu trobar-se en aquesta situació, una diferència també en aquest cas de 15 punts.

A banda, l’enquesta del CRES pregunta per altres aspectes relacionats amb la llar, com ara quina és la conducta a l’hora de comprar els productes d’alimentació. L’Observatori conclou que un 65% de la població busca cada com més ofertes en alimentació. El biaix de gènere també és present en aquesta qüestió, ja que són més les dones les que es preocupen per buscar ofertes (un 71% en el cas d’elles i un 58%  en el d’ells). A més, l’estudi fa palès que una gran majoria de la població considera que cada vegada els aliments són més cars. Ho diu un 81% dels enquestats. Tot i així, un altre cop en aquesta circumstància, són més les dones les que ho mantenen (un 87% respecte d’un 75% d’homes).

Però ser dona també marca una diferència a l’hora d’assenyalar els principals problemes que té el país. En aquest sentit, són elles les que estan més preocupades per les polítiques socials, les prestacions i les pensions. Ho assenyala un 27,5% davant d’un 15% d’homes. També diuen més freqüentment que una de les principals dificultats és la manca de feina i l’atur (un 10% respecte del 6% dels homes). En canvi, a diferència dels homes, el trànsit no els representa en especial un maldecap. Un 19% dels homes ho anomena per un 10% de les dones.

Per la presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), Montserrat Nazzaro, aquestes dades només són una mostra més de la diferència salarial que hi ha entre homes i dones. Afirma que un dels principals problemes que reben a l’entitat és la dificultat que tenen elles per arribar a final de mes. Això és fruit, indica, dels salaris petits que perceben, del fet que ocupen feines més precàries, moltes d’elles tenen treballs de mitja jornada per poder tenir cura dels fills i el fet que amb la crisi han hagut de canviar d’ocupació i treballar en sectors menys qualificats. Per Nazzaro, la maternitat no és sempre la causant de les dificultats en el món laboral, però accepta que les mares “ho tenen més cru”.

 

 

Andorra
gènere
dones
precarietat
pobresa
sociologia
CRES
IEA
micó
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic