Diari digital d'Andorra Bondia
Núria Sauquillo i Xènia Antona presenten les propostes de l'esquerra independentista 'Per un Pirineu Viu'.
Núria Sauquillo i Xènia Antona presenten les propostes de l'esquerra independentista 'Per un Pirineu Viu'.

A setmanes de votar... d’oïda


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: A. Lijarcio/ACN
Words, words, words... O soroll i uns núvols de fum, si ho prefereixen, però en el debat al voltant de la hipotètica candidatura per a uns Jocs d’Hivern al Pirineu -amb Barcelona o no, amb l’Aragó tot o en part, o amb l’estratosfera si fos el cas– falta l’element essencial: la informació clara i precisa sobre el projecte. Així de clarament centra el debat la presidenta de l’Associació d’Empresaris de l’Alt Urgell (AEAU), Laia Blasi: “No tenim posicionament, ni en positiu ni en negatiu. Ningú ens ha informat encara de com serà el projecte, fet pel qual no ens podem pronunciar”. Que sembla una obvietat, però les obvietats sovint s’obliden. I això, recorda, a poques setmanes que se celebri aquesta compromesa consulta en què els ciutadans hauran de posicionar-se. Tots, no sols els empresaris, és clar. “Ho vam dir al gener i ho continuem dient”, rebla Blasi, insistint en posicionament tan assenyat: “És que és l’abc, per poder donar una opinió cal saber de què es parla, em sembla a mi”. 
 
Altres sectors de l’empresariat pirinenc s’han mostrat més audaços a l’hora d’expressar públicament per on es decanten. Fa pocs dies es presentava una plataforma pro-Jocs, per contrarestar la molt activa i ubiqua Stop JJOO, sota el lema Per un impuls al Pirineu, diem SÍ. Ara celebra la decisió del Comitè Olímpic Espanyol (COE) de tirar endavant la candidatura malgrat el desacord actual entre Catalunya i Aragó. Josep Castellarnau, president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, prenia la paraula per destacar la necessitat d’escoltar els territoris aragonesos que sí que volen els Jocs i assegurava que continuaran fent accions pel “sí” a la consulta del 24 de juliol.
 
El portaveu de la plataforma pro JJOO 2030 creu que si s’arribessin a celebrar servirien per dinamitzar econòmicament les comarques de muntanya. Castellarnau va remarcar, en declaracions a ACN, que és una oportunitat única pel Pirineu i ha afegit que tenen ganes de conèixer el projecte per “engrescar més la gent” amb el projecte olímpic. Però com es pot comprovar per les seves declaracions, el cas és que també els empresaris proclius als jocs admeten tocar d’oïda. 
 
De debats seriosos tampoc no n’hi ha hagut gaires. La Fundació Rafel Campalans va organitzar la jornada Els Jocs Olímpics d’Hivern 2030 el passat mes de març. Però a Barcelona, no al territori. A la Seu s’havia programat un cara a cara entre el portaveu d’Stop JJOO, Bernat Lavaquiol, i el vicealcalde, Jordi Fàbrega, però va caure del calendari. I jornades similars, per molt d’interès que puguin concitar pels intervinents, segueixen sense concretar la cara i ulls d’un projecte sobre el qual ha de pronunciar-se el ciutadà en qüestió de setmanes. 
 
Així que si en una cosa coincideixen partidaris i detractors, és a reclamar informació sobre el projecte olímpic. Per poder-se pronunciar amb coneixement de causa, més enllà d’idees preconcebudes, sensibilitats diverses i batusses polítiques d’índole diversa.  
 
Una carta als Reis? “No, una brúixola per un Pirineu viu”
També a la molt combativa plataforma antijocs li han plogut els retrets sobre la manca de concreció sobre el model alternatiu que proposen. Així que s’han arremangat i ahir, sota el paraigua d’Esquerra Independentista, feien públic un programa d’onze punts que oscil·la entre iniciatives tan pràctiques –-i realitzables si hi ha voluntat política de destinar-hi fons– com millorar el transport públic entre les  comarques pirinenques i d’altres tan maximalistes –quan no quimèriques– com recuperar les concessions hidràuliques. És la seva alternativa Per un Pirineu viu, que presenten com un punt de partida al qual conviden a debatre i fer aportacions a entitats, associacions i forces polítiques.
 
“Es palpa en la ciutadania el desig de buscar una alternativa”, defensava Xènia Antona, regidora de la CUP a l’Ajuntament de la Seu, encarregada de presentar la iniciativa al costat de Núria Sauquillo, militant de la formació anticapitalista a la Vall Fosca. 
 
Una carta als Reis o un memorial de greuges?, preguntava un periodista. “Una brúixola, un termòmetre”, responia Antona, en un esforç per buscar una sortida al model “de neu, totxo i turisme, que està esgotat”. Comença la seva relació de propostes amb el sector energètic, que tant està malmetent economies familiars i empresarials: impulsar comunitats energètiques locals, defensen, i revertir concessions a les grans energètiques. Més possible del que pot semblar, argumenten, perquè hi ha concessions caducades que haurien de revertir al control públic i passar de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre a l’Agència Catalana de l’Aigua. Més: escorxadors i obradors públics i potenciar el sector forestal, creació d’una petita indústria pública. També (qui no ho rubrica?) que la xarxa de telecomunicacions arribi a tots els pobles. La “dignificació de la vellesa” i la recuperació de consultoris mèdics públics, escoles rurals i llars d’infants. A banda, una aposta per atansar l’educació superior i la recerca a les zones de muntanya i “frenar els usos turístics de l’habitatge”. 
jocs
votar
oïda

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte