Diari digital d'Andorra Bondia
El servei de Salut Mental, a la quarta planta de l’hospital.
El servei de Salut Mental, a la quarta planta de l’hospital.

Sis fugues d’adolescents del servei de Salut Mental en els darrers cinc anys


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: BonDia

Un total de sis fugues d’adolescents de la unitat d’hospitalització infanto-juvenil de Salut Mental s’han produït en els darrers cinc anys. Aquestes sis fugues les han protagonitzat quatre joves ja que dos d’ells es van escapar en un parell d’ocasions. Així ho van informar ahir des del SAAS.

En  aquest sentit, la cap del servei de Salut Mental de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, Gemma Garcia Parés, va assenyalar que les darreres fugues que s’han produït d’aquesta unitat són uns fets “molt excepcionals” que dues joves haurien protagonitzat en diverses ocasions i no només de la quarta planta de l’hospital, sinó en altres llocs “més tancats que el nostre”. 
Segons Garcia Parés, hi ha persones que no poden sortir de la unitat per risc de suicidi i d’altres que per diversos motius no tenen el permís per sortir. Precisament, en el cas dels menors poden sortir de la unitat per anar a passejar, si és el cas, acompanyats de familiars o de professionals sanitaris. 
Si es valora que no hi ha risc es deixen sortir, però en tot moment, va subratllar la cap de Salut Mental, “ens sentim responsable d’aquests infants i joves i tenim les mesures de seguretat adequades”. De tota manera, la doctora va afirmar que “intentarem millorar una mica més les mesures de seguretat” per evitar aquestes fugides. Ara bé, aquesta seguretat no ha d’anar en detriment dels drets fonamentals de la persona. Per això, al seu parer s’ha de respectar la persona, procurant que “la gent no se senti privada de llibertat”.  Garcia Parés també va manifestar que les persones ingressades a Salut Mental hi són “no perquè siguin un perill per la societat, per això hi ha les presons, sinó perquè són un perill per a elles mateixes”. 
La doctora va explicar que la mitjana d’estada dels adolescents a la unitat infanto-juvenil de la quarta planta és d’entre 11 i 12 dies, encara que s’ha de tenir en compte que “alguna persona s’hi està una mica més”, per exemple, si tenen anorèxia.  
La unitat d’hospitalització psiquiàtrica infantojuvenil al servei de Salut Mental es va inaugurar el 2014. Des del 2016, també a la quarta planta de l’hospital funciona cada dia i de 9 a 16 hores, l’hospital  de dia infantojuvenil. Garcia Parés va recordar que el règim dels joves que acudeixen a aquest hospital de dia “no és tan estricte” com el que tenen a la unitat.

fugues
adolescents
servei
salut mental
cinc anys
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic