Diari digital d'Andorra Bondia
L'àrea d'Igualtat atén a les oficines els sis homes que formen part del programa.
L'àrea d'Igualtat atén a les oficines els sis homes que formen part del programa.

Sis homes participen en el programa d'atenció a les relacions no violentes


Escrit per: 
Agències

El Servei d'Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere (Savvg) ajuda que les dones que han patit violència masclista puguin refer la vida lluny del maltractador. Malgrat això, si no es treballa amb l'home el perquè de la violència, les probabilitats que torni a maltractar a una nova parella són altes. És per això que el ministeri d'Afers Socials, a través de l'àrea de Polítiques d'Igualtat, fa gairebé un any que ha posat en marxa el programa d'atenció per a la promoció de relacions no violentes, "destinat a homes majoritàriament que exerceixen o han exercit algun tipus de violència envers les dones i que vulguin aturar-la, o iniciar un treball socioeducatiu sobre la seva masculinitat per canviar aquesta actitud", explica la cap d'àrea d'Igualtat, Mireia Porras.

En l'actualitat són sis els homes que assisteixen a les sessions que es desenvolupen a l'àrea d'Igualtat. Han arribat al servei de manera voluntària, després que les seves parelles o exparelles haguessin estat ateses al Savvg. L'accés voluntari és una de les tres vies per formar part del programa i l'única que de moment s'ha obert. La segona seria "com a mesura alternativa a la presó", assenyala Porras, després que ho decreti un batlle i la tercera des de la presó, a homes que hagin estat condemnats per violència de gènere.

L'àrea d'Igualtat va haver de contractar dos homes, un psicòleg i un treballador social, per poder dur a terme els tallers. "Vam veure que tots havien de ser homes per la dificultat que tenen (els maltractadors) per tractar amb dones i prener-les seriosament", afirma la cap d'àrea. En les sessions s'aborda la violència de gènere i com evitar-la, els mites i creences entorn la masculinitat i les alternatives a aquesta, l'autoestima, la intel·ligència emocional o les habilitats socials. També la criança, donat que "la gran majoria d'aquests homes són pares" i és necessari dotar-los d'eines "per tal que es faci una criança positiva", explica Mireia Porras.

"Moltes vegades ens trobàvem amb diverses dones en diferents tempos d'un mateix agressor", comenta Porras que, per aquest motiu, considera el programa "molt important" per "prevenir i per tancar el cicle de violència". Dels sis homes, cinc ja han trencat la relació amb les respectives parelles, però continuen treballant sobre la seva masculinitat. Pel que fa a les edats, no hi ha una franja limitada i els homes que participen en el programa tenen "de 26 cap amunt". De moment treballen de manera individual, tot i que no es descarta fer teràpia grupal quan hi hagi els individus suficients.

Presó o reinserció

Segons la memòria de la Fiscalia del curs 2017-2018, 38 homes van ser processats per delictes relacionats amb la violència de gènere. Cap d'ells va entrar a formar part del programa d'atenció a les relacions no violentes així que, amb la voluntat de donar a conèixer el programa, i tots els serveis que ofereix la institució, l'àrea d'Igualtat ofereix diferents formacions als professionals del país. L'objectiu és que sàpiguen que existeixen els recursos i, a la vegada, disposin de les eines necessàries per detectar i intervenir en casos de violència de gènere. El passat dimarts persones tècniques de l'àrea van visitar el Col·legi d'Advocats, que després de la xerrada ja saben que tenen la possibilitat de demanar al batlle que els homes acusats per aquest tipus de delictes assisteixin al programa d'atenció per a les relacions no violentes.

programa d'atenció a les relacions violentes
gènere
masclisme
maltractador

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte