Diari digital d'Andorra Bondia
Les obres d’excavació podrien quedar aturades si no es troba una solució al problema de l’abocador, insisteixen des de l’Acoda.
Les obres d’excavació podrien quedar aturades si no es troba una solució al problema de l’abocador, insisteixen des de l’Acoda.

Situació crítica per a l’abocament de terres per la manca de solucions


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Primera incidència per abocar terres al Pic del Maià per la nevada que va caure la setmana passada i que va provocar que els camions haguessin d’esperar hores per poder-hi entrar fins que no es va acabar de netejar l’accés. Un toc d’alerta que ha tornat a posar en guàrdia l’Associació de Contractictes d’Obra (Acoda), que es mostra “molt preocupada” perquè a hores d’ara “no tenim una solució ferma a curt termini que doni resposta al tancament de l’abocador de Beixalís”, que aquest mes d’octubre tancarà definitivament, tal com va anunciar el Comú de la Massana. Així ho va declarar ahir la gerent de l’entitat, Mònica Dalmau.

Els constructors consideren que és “un tema greu” i que “pràcticament no tenim marge de maniobra” perquè si les nevades s’avancen “ens trobarem un dia que no sabrem on poder abocar aquestes terres”. “Calia reaccionar de manera immediata perquè pot suposar una aturada de les obres d’excavació”, va afegir. Des de l’Acoda no se’n saben avenir, ja que van posar aquesta problemàtica damunt la taula fa quasi vuit mesos, quan el Comú de la Massana va fer saltar les alarmes en anunciar el tancament de l’abocador de Beixalís. Llavors, ja van advertir sobre la necessitat de buscar solucions a curt termini mentre no se’n trobaven a mitjà i llarg, considerant sempre que tot i que la competència dels abocadors la tenen els comuns, calia “una solució de país per a un tema de país”. Una advertència que van repetir a finals de maig. Ara tornen a denunciar que “arribem tard” a donar solucions, i més tenint en compte que tant els comuns com el Govern continuen licitant obres. Això afegeix una nova problemàtica: la dificultat de determinar el cost d’excavació en els pressupostos d’obres.

Durant aquest temps, els comuns han treballat per trobar un emplaçament per a un nou abocador abans que tanqués el de Beixalís. Com a solució provisional, el del Maià es va erigir com a l’abocador principal  i substitut del de Beixalís, i fins i tot el Comú d’Encamp va rebaixar les tarifes i es va comprometre a allargar el temps d’obertura fins a les primeres nevades. Una solució que havia d’anar acompanyada, però, d’una altra: trobar terrenys que poguessin ser centres de transferència per anar deixant provisionalment les terres i la runa que posteriorment es transportarien fins al Maià. També el Comú de Sant Julià va moure fitxa i va anunciar l’ampliació de l’abocador de Beixalís. I tot i que en un principi la previsió era que aquesta reforma estigués enllestida abans que tanqués el de Beixalís, segons va informar el mateix Comú, tot just ara, durant aquest mes d’octubre, el que tindran enllestit serà el projecte executiu d’aquests treballs. Segons Dalmau, aquest abocador de Sant Julià té una sèrie de limitacions a nivell d’accessibilitat com ha manifestat el mateix cònsol major, Josep Majoral. I és que fa impossible que els camions de gran tonatge hi puguin accedir, la qual cosa suposa limitacions en el transport i l’abocament de les terres. A més, hi ha restriccions a nivell d’horaris. Per aquest motiu, va assenyalar que “per a les obres ubicades a Sant Julià pot donar servei, però plantejar obres més llunyanes amb aquesta logística i creuant tot el país fa dubtar sobre la possibilitat de poder abocar en condicions”. 

Per la seva banda, el Govern, tot i que en un principi es va mantenir ferm que en ser una competència comunal eren les corporacions les qui havien de trobar-hi una sortida, s’hi ha implicat d’una manera més activa i a principis de setembre va aprovar traure a concurs atorgar llicències per a la implantació i explotació de centres de transferència provisional de terres, una solució provisional que ja va posar sobre la taula el Comú d’Andorra la Vella. Precisament, la setmana que ve es procedirà a l’obertura del plec, va recordar Dalmau, que va expressar que “no veuen viable” l’opció dels centres de transferència “analitzant el plec de bases” pel que fa a la seva gestió.  

A l’estiu, l’Acoda es va reunir amb Govern i comuns i va exposar les seves solucions, que passen per tenir tres abocadors al país, dos a les valls del nord i un al sud. Ara demanaran una nova reunió amb Govern per tornar a plantejar les dificultats amb les quals es troben.

situació
critica
abocament
terres
manca
solucions

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Situació crítica generada per la sobre construcció, que l'únic que està generant són problemes. I ara no saben on ficar tota la merda que genera. Algú s'ha parat a pensar que la construcció és una activitat amb un fortíssim impacte medi ambiental? Au anem destrossant l'entorn que ens queda, però aixó si a estalviar llum i a prohibir els bastonets per les orelles que ui ui! són super antiecològics! Ens estan prenent el pél constantment

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte